Bundan 6.5 yıl önce Suriye İç Savaşı başladığında, görünen iş birliği içinde olan ülkeler, iç savaşın uzaması ve bölgede çok bilinmeyenli bir denklem haline gelmesi nedeniyle yollarını ayırdı. İç savaşın başladığı dönemde birlikte hareket ettiği görülen Türkiye ve ABD'nin bugün hemen hemen hiçbir konuda uzlaşamadığı görülüyor.
Astana ve Soçi'de yapılan zirvelerle, Suriye'nin geleceğine ilişkin alınan kararlar doğrultusunda, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin toplanması planlanıyor.
Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş, Suriye'deki gelişmeler doğrultusunda, Türkiye'nin Rusya ve ABD ile olan ilişkilerini yorumladı.
'TÜRKİYE'YLE RUSYA ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR'
"Suriye'de bir süreç başladı ve adım adım ilerliyor. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi denilen kongrede, tüm etnik ve dinsel grupların temsil edildiği, ülkenin geleceğiyle ilgili mekanizmaların oluşturulmasıyla ilgili start verilmiş olacak" diyerek sözlerine başlayan Demirtaş, Türkiye ile Rusya'nın YPG konusunda görüş ayrılığı olduğunu şöyle anlattı: "YPG'nin pozisyonuyla ilgili Türkiye'yle Rusya arasında ciddi bir görüş ayrılığı var. Türkiye'nin bu konudaki görüş ayrılığı sadece Rusya'yla değil. ABD ve AB ile de bir görüş ayrılığı olduğunu biliyoruz. Onlar, PYD/YPG'yi meşru görüyorlar."
'RUSYA TÜRKİYE'YE RAĞMEN ADIM ATMAYACAK'
Demirtaş, Rusya'nın Türkiye'nin YPG konusundaki muhalefetini önemsediği şu sözlerle aktardı:
"Diplomatlardan edindiğim bilgilere göre, Rusya'nın, YPG konusunda Türkiye'nin muhalefetine rağmen herhangi bir adım atmama yönünde bir prensibinin olduğunu anlıyoruz. Ancak Rusya tarafı, Türkiye'yi küstürmek ve son 1 yıldır inşa edilen süreci bitirmek amacında da değil.
Dışişleri Bakanı, PYD dışındaki Suriye Kürtlerinin listesini, aşiretlerin, diğer siyasi partilerin listesinin Rusya tarafına verildiğini ve Rusya'nın bu listedekilerle görüşmelere başladığını açıkladı. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin oluşturulması sürecinde, Türkiye'nin de telkinleri ve tavsiyeleri ışığında çalışmalara başladı."
Gündemdeki Afrin operasyonu konusunda da değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, Afrin operasyonu için uygun bir uluslararası ortam gerektiğini ifade etti. Demirtaş, "Sayın Cumhurbaşkanı, PYD'nin kontrolündeki Afrin konusunda, epeydir Türkiye açısından bir tehdit oluştuğunu ve Türkiye'nin de bu tehdidi bertaraf etmek durumunda olduğunu söylüyor. Son bir kaç aydır bu bölgeye yapılan askeri yoğunlaşmayı ve yığınağı da görüyoruz. Bu bölgeye bir operasyon yapılması için uygun bir ortam şart. Fırat Kalkanı'nı hatırladığımızda, Türkiye, Rusya'nın ABD'nin desteğini aldı. Bu gibi operasyonlar, uygun bir uluslararası ortam olmadan gerçekci görünmüyor" dedi.
'PUTİN'İN DİĞER ÜLKELERE MESAJI…'
Rusya'nın Suriye'den askerlerini çekmesinin, Suriye'de askeri unsurları olan diğer ülkelere de bir mesaj olduğuna değinen Demirtaş, şunları söyledi:
"Rusya liderinin Suriye'den asker çekme konusunda iki mesajı olduğunu görüyorum. Birincisi; Suriye'deki terörle mücadelenin çok büyük ölçüde tamamlandığını ve sıranın siyasi çözüme geldiğini söyledi. Buna paralel olarak, ikinci mesajı da asker çekme konusunda oldu. Bu mesaj, Türkiye'nin Afrin'e girişinin önünü açmak olarak yorumlandı ancak tam tersi, Suriye'de asker bulunduran diğer yabancı güçlerin de aynısını yapma noktasına gelmesi gerektiğini içeriyordu."