'ÇİFTE DEĞİL, TEK ADAYLIK'
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın aktardığına göre Erdoğan, çifte adaylık olabileceği noktasındayken, müzakerelerin sonunda sakıncaları ortaya konulunca, doğrusunun tek adaylık olduğu görüşü ağırlık kazandı. Bunun gerekçeleri de “Yasama ve yürütme ayrı olduğu için çifte aday olamaz. Seçim bir bütündür. 600 milletvekili için seçim yapılacak. Birisi cumhurbaşkanı seçilirse, 599 milletvekili olmaz. Doğrusu sistemde, bir kişinin tek bir makama aday olmasıdır” diye anlatıldı.
'CUMHURBAŞKANLIĞINA VEKALET EN YAŞLI YARDIMCIDA'
'SİYASİ PARTİLER YASASI MHP VE CHP'YE TEKLİF GİDECEK'
Siyasi Partiler Yasası’nda (SPY) parti kapatmayla ilgili hükümlerin yürürlükten kaldırılması da planlandı. SPY’de yöneticiler için ceza kovuşturması yapılacağı hükümleri konulacak. Ancak, SPY’de yapılacak düzenleme yeterli olmuyor. Bunun için anayasa değişikliğe gidilmesi gerekiyor. MHP ve CHP’ye tek maddelik anayasa değişikliği için öneri götürülecek.
'ERDOĞAN, YÜZDE 10 SEÇİM BARAJINDAN YANA'
'ÖRTÜLÜ DEĞİL, AÇIKTAN İTTİFAK'
Partide oluşan görüşe göre, seçim ittifakı, mevcut seçim yasasındaki gibi ‘örtülü’ değil ‘açıktan’ yapılabilecek. Seçim ittifakının, seçim pusulasında ittifak yapan partilerin isimleri belirtilerek yazılmasının daha doğru olduğu; bir partinin milletvekili adayının partisinden istifa ederek, bir başka partinin listesinden aday olmasının, bilinen anlamda ‘ittifak’ sayılmayacağı, dünyada seçim ittifaklarının pusulada belirtilerek açıktan yapıldığı ifade edildi.