Kürtlerin Rus askerlerin güvenliğini sağlamaya hazır olduklarını ABD'nin baskılarına rağmen açıkladığına da işaret eden Rus uzman, "ABD, Deyr ez Zor'daki pozisyonunu kaybediyor ve kontrol yeniden Rusya'ya geçiyor. Washington, Fırat'ın doğusunu Kürtlerin yardımıyla bizzat kontrol etmek istiyordu ancak planları bozuldu" ifadelerini kullandı.
'RUSYA AŞİRETLERLE DİYALOG KURUYOR'
Zira Rusya'nın sorunu güç yoluyla değil, aşiretlerle diyalog kurarak çözmeye çalıştığını belirten Yevseyev, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani Rusya, Şam'ın yapamadığını yapıyor. Aşiretler Şam'la konuşmazken Rusya ile konuşuyor. IŞİD'in gücünün temeli, yerel aşiretlerin örgütü desteklemesiydi ve bu sayede IŞİD bölgeleri kolayca birleştirdi ve büyük bir askeri potansiyele sahip olmadan büyük bir bölgeyi kontrolü altına aldı. Eğer aşiretler IŞİD'den desteğini çekerse, IŞİD Deyr ez Zor'da ciddi biçimde güç kaybedebilir ve böylece büyük bir değişim yaşanabilir."
YPG de dahil Deyr ez Zor'un doğusundaki tüm etnik ve dini grupları temsil eden 23 heyet, 'Fırat Doğu Bölgesi Yerel Yönetim Komitesi' birinci toplantısı için bir araya gelmişti.
Rus Tümgeneral Yevgeniy Poplavskiy'in de katıldığı toplantının ardından Kürt grupların Fırat Nehri'nin doğusunda Rus askerlerin güvenliğini sağlamaya hazır olduğu açıklanmıştı.
Poplavskiy, milis birlikleriyle işbirliğinin doğrudan idaresi ve organizasyonu için Salahiye'de ortak harekat merkezinin faaliyete geçirildiğini de söylemişti.