RT'ye konuşan Rusya Ulusal Enerji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Andrey Frolov, "ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bu açıklamada, Türkiye'nin pozisyonundan ve itaatsizliğinden duyulan genel memnuniyetsizliğin dile getirildiğini görüyorum" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un Ankara'ya Moskova ve Tahran'a değil, ABD'ye ve NATO'daki Avrupalı ortaklarına yönelmesi konusundaki çağrısına değinen Frolov, aslında ABD'nin Türkiye'ye Rus projesinin yerine geçebilecek alternatif bir proje öneremediğine dikkat çekti.
UKRAYNA'YI KURTARMAK MI?
ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynakları Birimi Müsteşar Yardımcısı John McCarrick önceki gün Rusya'dan Almanya'ya gidecek olan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının inşa edilmeyeceğini beklediklerini ve anlaşma halinde Avrupalı şirketlere yaptırım uygulamalarının gözden geçirileceğini söyledi. Projeye şu anda ENGIE, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper ve Wintershall gibi Avrupalı enerji devlerinin dahil olduğu biliniyor.
Andrey Frolov, ABD'nin Kuzey Akım 2'yi Avrupalı ortaklarına siyasi baskı uygulamak için kullandığını, fakat artık ‘çizgiyi aştığını' belirtti. Frolov, "ABD şimdi açıkça bir haydut gibi davranıyor ve gaz boru hatlarının yapılıp yapılmayacağını söylüyor" diye konuştu ve yaptırımlara başvurmaya hazırlanan ABD'nin elinde Avrupalılara diplomatik baskı araçlarının kalmadığını sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz temmuzda ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İşleri Özel Temsilci ve Koordinatör Vekili Mary Warlick, Rusya'nın ‘Kuzey Akım 2' ve ‘Türk Akımı' projelerini hayata geçirmesi durumunda Ukrayna'nın, transit karşılığında aldığı yıllık 2 milyar dolardan yoksun kalabileceğini belirtmişti.
Frolov, ABD'nin Kiev'in pozisyonunu insani açıdan değil, kontrollerinin altında olan bu ülkenin transit konumunu hem Moskova'ya hem de Avrupa ülkelerine baskı yapabilmek için korumaya çalıştığını söyledi. Rus uzman, "Ukrayna en sade ve en hassas nokta. Bize ve AB'ye farklı baskı yöntemleri olsaydı, onları da kullanırlardı" diye konuştu.
‘AVRUPALILAR RUS GAZINI ABD'NİN SIVILAŞTIRILMIŞ GAZINA GÖRE DAHA UYGUN FİYATTAN ALIYOR'
Rus uzman, ABD'nin şu anda yılda yaklaşık 20 milyar metreküp LNG üretimi yaptığını ve bu rakamın Kuzey Akım 2'nin tek kolunun kapasitesinden bile düşük olduğuna dikkat çekti.
ABD'nin sıvılaştırılmış doğal gazın bin metreküpü için şirketlerden 200 dolar ödeme aldığını, Avrupa'da da gazın neredeyse aynı fiyattan satın alındığını söyleyen Frolov, nakliye ve sıvılaştırma giderlerinin de dikkate alındığında Avrupa'ya gaz satmanın ABD açısından karlı olmadığını, öte yandan bu durumun Rus gazını LNG'ye göre daha düşük fiyattan satın alan Avrupalılara da kar sağlamadığını belirtti.