Katoliklerin ruhani lideri Myanmar'da dün Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile görüşmesinin ardından bugün fiili siyasi lider Suu Kyi ile bir etkinliğe katıldı.
ETNİK KİMLİKLERE SAYGI ÇAĞRISI
Resmi başkent Naypyidaw'da Suu Kyi ile aynı podyumu paylaşan Papa, Arakanlı Müslümanlardan hiç söz etmeden, barışın sadece adalet ve insan haklarına saygıyla sağlanabileceği, her etnik gruba ve kimliğine saygı gösterilmesi gerektiği mesajlarını verdi.
SUU KYI'DEN ÖZGÜRLÜK MADALYASI GERİ ALINDI
Nobel Barış Ödüllü Suu Kyi de Myanmar'ın 50 yıllık askeri cunta yönetiminin gölgesinden yeni yeni çıkarken pek çok zorlukla mücadele ettiğini anlattı. Kısa konuşmasında temel hakları korumak, hoşgörüyü geliştirmek, herkese güvenlik garantisi sağlamak için çalıştıklarını söyleyen kadın lidere İngiltere'den bir kınama adımı geldi. Oxford Şehir Konseyi, Suu Kyi'ye 20 yıl önce verdiği Şehrin Özgürlük Madalyası'nı artık şiddete göz yumduğu gerekçesiyle geri aldı. Madalyanın askeri cunta döneminde 15 yıl evhapsinde tutulan kadın lidere baskıya direndiği ve demokrasiyi savunduğu için verildiği hatırlatıldı.
NEFRET YAYAN BUDIST LİDERLE DE GÖRÜŞTÜ
Myanmar ne vatandaşlık verdiği ne de azınlık olarak tanıdığı Arakan Müslümanlarını 'Bengalli yasadışı göçmen' olarak kabul ediyor. Dün Budist, Müslüman, Yahudi inançlarının temsilcileriyle de biraraya gelen Papa, Müslümanlara hakaret ettiği, şiddeti teşvik ettiği gerekçesiyle eleştirilen Budist lider Sitagu Sayadaw ile ayrı bir görüşme de yaptı. Francis'in Sayadaw'a barış ve kardeşçe birarada yaşama mesajları verdiği açıklandı. Papa, yarın toplu ayin düzenlemesinin ardından perşembe günü Bangladeş'e geçecek.
I want my visit to embrace all the people of Myanmar and to encourage the building of an inclusive society.
— Pope Francis (@Pontifex) 28 Kasım 2017