Myanmar'dan yüz binlerce Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e kaçmasıyla dünyanın en büyük insani krizlerinden biri yaşanırken Papa Francis sözkonusu iki ülkeye yönelik ziyaretine başladı.
Katoliklerin ruhani liderinin, bu yıl iki kez kullandığı 'Arakanlı' ifadesinden Myanmar'ı ilk ziyaretinde diplomatik kriz çıkmaması için kaçınması yönünde danışmanları tarafından uyarıldığı öğrenildi. Myanmar Katolik Kilisesi bile ülkede resmen tanınan bir azınlık olmadığından Arakanlı denilmemesini istedi. Myanmar'ın Budist keşiş gruplarının önde gelenlerinden Ma Ba Tha da 'Papa'nın İslamdan söz etmesinin sorun olmadığı, ama Arakanlılardan söz etmesinin kabul edilemez olacağı' açıklaması yaptı.
GENERALDEN PAPA'YA ARP VE KASE
Francis, dün başkent Yangon'da ilk görüşmesini 1962-2011 arası ülkeyi yöneten ve gücünü korumaya devam eden askeri liderlikle gerçekleştirdi. Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, Papa ile bir katedraldeki 15 dakikalık görüşmesinin içeriğiyle ilgili Facebook hesabından ''Myanmar'da dini ayrımcılık kesinlikle yoktur, din özgürlüğü vardır. Ülkemizin barış ve istikrarı için görev yapan ordumumuzda da aynı şekilde dini ayrımcılık olmaz'' mesajını paylaştı.
ARKO ETKENİ
Son kriz, İslamcı örgüt Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun (ARKO) 25 Ağustos'ta polis ve orduya düzenlediği bir dizi saldırıya güvenlik güçlerinin misillemesiyle başladı. Birleşmiş Milletler ve ABD Dışişleri, Myanmar'ı etnik temizlikle suçladı, Uluslararası Af Örgütü 'insanlığa karşı suç' ithamında bulundu.
Pope arriving in Myanmar… and everyone's wondering if he'll say the word “Rohingya” or not? That is, will he acknowledge the ethnic cleansing or contribute to it rhetorically? https://t.co/FYGdYUtbjV pic.twitter.com/i7nv8rQAW5
— Andrew Stroehlein (@astroehlein) 26 Kasım 2017