'BM DE KONGREYE DAHİL EDİLMELİ'
Bir kaynak, "Bu komisyonun kapsamı değişken olmalı. Böylelikle herhangi bir nedenle kongreye katılmak isteyemeyen ve katılamayan Suriyeli yetkililer de söz konusu çalışmalara dahil olabilir. Elbette BM'nin de bu yeni formatlı müzakerelere çekilmesi gerekiyor" dedi.
'REFORM YAPMAYA HAZIRIZ'
İzvestiya'ya konuşan Baas Partisi vekili Muhammed el Akkam da, diyalog fikrini desteklediklerini ve reform yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Akkam şöyle konuştu: "Şam, anayasa reformu yapılmasının önüne herhangi bir engel koymuyor, Suriyeliler bu fikri destekliyor. Suriye, bu konuyla ilgili müzakerelere katılmaya hazır ve hatta krizin en başından beri dış müdahale olmadan diyalog kurma çağrısı yapıyor."
Geçiş hükümeti kurulması ve genel seçimler yapılması ile birlikte yeni anayasa hazırlanması, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında öngörülen hususlardan biri. Karar, Suriye hükümet ve muhalefet temsilcileri arasından Cenevre'de yapılan müzakerelerin temelini oluşturdu. Ancak şimdiye dek bu yönde bir ilerleme kaydedilemedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, çarşamba günü Soçi'deki üçlü zirvenin sonunda düzenledikleri ortak basın toplantısında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin toplanması yönünde karar aldıklarını ifade etmişti.
Liderler, Astana görüşmeleri kapsamında başlayan gerilimi azaltma sürecinin devam etmesi için çağrı yaptıkları, terör örgütlerinin yok edilmesi için işbirliğini sürdüreceklerini teyit ettikleri ve krizin tarafları arasında kapsamlı diyalog kurulmasını destekledikleri bir ortak bildiri kabul etmişti.