Hariri ve eşi Lara, sabah erken saatte Paris’in hemen dışında yer alan Le Bourget Havaalanı’na indi.
Çift, Paris’te kalacakları konuta sıkı güvenlik önlemleri altında yedi araçlık bir konvoyun eşliğinde ulaştırıldı.
Macron receives 'Prime Minister' Hariri amid turmoil https://t.co/RvANQ16X9B pic.twitter.com/AwXZnbdyA5
— Ruptly (@Ruptly) November 18, 2017
Hariri'nin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştükten sora Lübnan'ın başkenti Beyrut'a dönmeden önce bazı Arap ülkelerinin başkentlerini ziyaret etmesi bekleniyor.
#UPDATE Lebanon's PM Hariri arrives in France after Saudi 'hostage' rumours.
— AFP news agency (@AFP) November 18, 2017
Hariri is in Paris at the invitation of France's President Macron.https://t.co/udiuqlxK2b pic.twitter.com/OvqC0DV5ge
Hariri, 4 Kasım’daki istifa açıklamasını yaptığı Riyad’dan Paris’e uçmak için ayrılmadan önce Twitter’dan paylaştığı bir mesajda, “Suudi Arabistan’da irademin dışında tutulduğum ve bu ülkeyi terk edemediğim bir yalan” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Hariri'nin Suudi Arabistan tarafından kendi isteği dışında tutulduğunu söylemesi üzerine Suudi Arabistan Berlin Temsilcisini geri çağırdı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Lübnanlı mevkidaşı ile yaptığı bir basın konferansında Hariri'nin Suudi Arabistan'da kendi isteği dışında tutulduğunu söyledi.
To say that I am held up in Saudi Arabia and not allowed to leave the country is a lie. I am on the way to the airport Mr. Sigmar Gabriel.
— Saad Hariri (@saadhariri) November 17, 2017
Lübnan Cumhurbaşkan Michel Aoun, Suudi Arabistan'ı Hariri'nin ülkeden ayrılmasına izin vermemekle suçlamıştı.
Hairiri’nin istifası, Sünni Suudi Arabistan ile Şii İran arasındaki bölgesel güç mücadelesinin Lübnan üzerinden şiddetlenmeye başlaması şeklinde yorumlanıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hariri ve ailesini Fransa'ya davet etmiş ancak bu davetin bir ‘siyasi sürgün’ teklifi olmadığını ifade etmişti.