Video konferans yöntemi ile ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) bağlanan Dillon, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Rakka'da daha önce IŞİD'e karşı savaşan bazı YPG unsurlarının Afrin'e geçtiğini hatırlatan bir gazetecinin, Türkiye'nin Afrin'e operasyon yapmakla ilgili planı bulunup bulunmadığına ilişkin sorusu üzerine Dillon, bu konu hakkında herhangi bir bilgi sahibi olmadığını söyledi.
Dillon koalisyonun, IŞİD dışında bir güç ile çatışması durumunda daha önce ABD'nin IŞİD operasyonlarına katılmış YPG unsurlarını koruma sorumluluğu olup olmadığına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:
Bu arada Dillon, 'binlerce IŞİD şüphelisi ve ailelerinin, DSG'nin ayarladığı konvoylarla Rakka'dan çıkmasına izin verildiğini' açıkladı: "Kontrol esnasında 4 yabancı DSG tarafından gözaltına alındı. Geri kalan 3500 sivilden en fazla 300 kadarı potansiyel IŞİD militanı olarak tespit edildi."
Böylelikle Dillon, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin 'IŞİD'in, militanlarının tahliyesi için YPG ile yaptığı gizli anlaşma ortaya çıktı' haberini doğrulamış oldu.
Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in aktardığına göre, Dillon konuyla ilgili soruları şöyle yanıtladı:
ABD'nin tahliye operasyonundaki rolü neydi?
Biz Rakka bölgesinden çıkarken otobüsleri takip ettik. Eğer IŞİD savaşçılarının kaçması gibi bir durum söz konusu olsaydı havadan müdahale edecektik. Ancak böyle bir durum olmadı.
'TAHLİYEDEN SONRA 100 IŞİD'Lİ DAHA TESLİM OLDU'
Rakka operasyonuyla birlikte teslim olan DEAŞ'lı sayısı kaç? Konvoyla tahliye edilenlerden farklı bir rakam var mı?
Tahliye anlaşmasından önce ve sonra teslim olanlar oldu. Anlaşmadan önceki dönem haftada 4-5 savaşçı teslim oluyordu ki aralarında üst düzey yönetici olan emirler de tespit edildi. Bunlar ya kendileri teslim oldu ya da yakalandılar. Ancak biz bunların bir parçası değildik. Anlaşmadan ve konvoy tahliye edildikten sonra 100 IŞİD'li daha teslim oldu.
'KOALİSYONUN ELİNDE IŞİD'Lİ TUTSAK YOK'
Bu anlaşma dışında hiçbir IŞİD'linin Rakka'dan kaçamadığını teyit edebiliyor musunuz?
Şehirden binlerce insan tahliye edilirken kendilerini patlatanlar oldu. Dolayısıyla yüzde 100 kaç IŞİD'li savaşçının tespit edildiğini söyletecek durumda değilim.
ABD güçlerinin elinde tutulan hiç DEAŞ savaşçısı var mı?
Tutuklananlar ya Irak güvenlik güçlerinin ya da SDG'nin elinde. Şu anda ABD güçlerinin gözaltında tuttuğu kimse yok.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.