'SURİYE'DEKİ VARLIĞI, RUSYA, İRAN VE TÜRKİYE'YE BASKI KURMAK İÇİN BİR ENSTRÜMAN'
Kurtov, “Washington Suriye’deki askeri altyapısına muazzam kaynaklar aktardı. Elbette ki ABD, kendi kurduğu güvenli tutunma noktasını bırakmak istemiyor. Zannederim ki ABD’nin siyasi mantığı, Suriye’deki varlığının Ortadoğu’daki pozisyonlarını gözle görülür şekilde güçlendiren Moskova’ya ve Tahran’a, bir anlamda da Türkiye’ye baskı kurmak için bir enstrüman olmasından ibaret” diye konuştu.
Rus uzman, Washington’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a olan olumsuz tutumunu değiştirmediğini, Esad’ın devrilmesinin ABD’nin bölgedeki etkisini artmasına, İran’ın pozisyonlarının zayıflamasına yol açacağını hatırlattı.
'ABD, SURİYE'DE MÜMKÜN OLDUĞU KADAR UZUN KALACAK'
Ortadoğu’da hâkimiyetin ABD’nin küresel liderlik sütunlarından biri olduğunu söyleyen Kurtov, sözlerine şöyle devam etti: “Amerikalıların Suriye’de mümkün olduğu kadar uzun kalacaklarını zannediyorum. Cenevre görüşmeleri güzel, fakat birkaç yıllığına uzayabilir. Bu çok uzun ve acılı bir süreç olacak. Bununla birlikte ABD’li askerleri tüm bu süre boyunca yasadışı statüde kalmaya devam edecek.”
'ABD ASKERLERİ SADECE KENDİLERİNE YARAR SAĞLAYACAK BÖLGELERDE IŞİD İLE MÜCADELE ETTİ'
Kurtov, “ABD’nin tüm Ortadoğu’da olduğu gibi Suriye’deki politikası da içerdiği büyük miktarda aldırmazlıkla öne çıkıyor. Eğer Esad’ı devirmeleri yararlarına olacaksa, azılı terör yanlılarına varıncaya kadar radikallerle temasa geçmeye hazırlar. Evet, son zamanlarda Washington kendini İslamcılardan ayrı tutmaya özen gösteriyor, fakat bu tür durumların yeniden meydana gelmeyeceğini göstermiyor” ifadelerini kullandı.