Aynı zamanda Suudi Arabistan vatandaşı olan Hariri istifasının ardından yaptığı ilk resmi açıklamada şu anda bulunduğu Suudi Arabistan'dan Lübnan'a birkaç gün içinde döneceğini ve yasal gereklilikleri yerine getireceğini açıklamıştı.
'İran destekli Hizbullah'ın Yemen gibi bölgesel sorunlardan uzak durması halinde istifa açıklamasını geri çekebileceğini de' ileri süren Hariri istifa kararını kendi iradesiyle aldığını söylemişti.
Hizbullah, Hariri'nin başkanlığındaki koalisyonun bir parçası.
Diğer taraftan Aun Hariri'nin istifası sonrası Lübnanlı ve yabancı diplomatlarla bir dizi üst düzey görüşme gerçekleştirmişti.
'LÜBNAN'DAKİ KOALİSYON HÜKÜMETİNİN TEMELİ OLAN SİYASİ UZLAŞI HALA AYAKTA'
Cumhurbaşkanı ile görüşen kaynaklar ayrıca Aun'un, 'Hariri'nin üllkesine döneceğini açıklamasının Lübnan'daki koalisyon hükümetinin temeli olan siyasi uzlaşının hala ayakta olduğunu gösterdiğini' söylediğini aktardı.
'İRAN, LÜBNAN'IN İÇİŞLERİNE KARIŞMIYOR'
Konu hakkında bir açıklama da İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi'den geldi.
Kasımi "Hariri'nin pazar günkü açıklamaları onun Lübnan'a olası dönüşü konusunda ufak da olsa umut verdi. İran, Lübnan'ın içişlerine karışmıyor" dedi.
FRANSA: ENDİŞELİYİZ
Brüksel'de AB ülkeleri Dışişleri Bakanları'nın toplantısına katılmak üzere bulunan Le Drian 'Fransa'nın Lübnan'ın bütünlüğü ve istikrarı konusunda endişeli olduğunu' belirterek 'hükümetin bir an önce istikrar kazanmasını görmeyi istediklerini' söyledi.
Le Drian " Hariri hareket özgürlüğü olduğunu söylüyor. Ona inanmamak için bir nedenimiz yok. Ancak Lübnan konusunda siyasi bir çözüm olması için tüm siyasi liderlerin tamamen hareket özgürlüğünün olması önemli ve içişlerine karışılmaması temel bir ilke" ifadelerini kullandı.
Hariri'nin istifasının ardından Batı ülkeleri istifasını açıklayan Başbakan'a desteklerini göndermiş, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Hariri'yi 'güçlü bir ortak' olarak nitelemişti.