Riyad'ın Suriye'nin kuzeyinde PYD'ye yaptığı yardım henüz doğrulanmadı. Ancak doğrulandığı takdirde bu bilgi, ülkenin Suriye'de yeni bir taktiksel hamle içerisine girdiğine işaret edebilir. Zira Suudi Arabistan, Suriye'deki çatışmaların başladığı tarihten bu yana ülkede çeşitli örgüt ve oluşuma destek verdi. Bunlardan ilki ABD'nin girişimiyle 11 Kasım 2012'de Katar'da kurulan ve Suudi Arabistan, Katar, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden oluşan 'Suriye'nin Dostları Grubu' tarafından 'Suriye'nin yasal temsilcisi' olarak tanınan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) idi. Ancak koalisyon, muhalifleri bir şemsiye altında toplayamadı ve sahada değişen dinamikler sonucu, sahayla bağlantısı olmayan bir oluşuma dönüştü. Birkaç ay önce de Türkiye'nin örgüte verdiği aylık 320 bin dolar miktarında yardımı kesmesiyle gündeme gelen oluşuma Suudi Arabistan da büyük ölçüde desteği kesti.
Riyad'ın hamlelerinde, sahadaki gelişmeler ve başta Astana süreci olmak üzere diplomatik bir takım gelişmelerin büyük etkisi oldu. Bir süre öncesine kadar, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında toplanan örgütlere yönelik destek veren Suudi Arabistan desteğini daha sonra, Fırat Kalkanı Operasyonu ve Astana görüşmelerinin yarattığı kırılma noktası dolayısıyla daha radikal örgütlerden oluşan Fetih Ordusu'na kaydırdı. Başta Ahrar-uş Şam, El Nusra Cephesi, Liva el-Hak, Şam Lejyonu, Cund-el Aksa, Ceyşul Sünnet ve Ecned el-Şam olmak üzere çeşitli örgütlerin oluşturduğu Fetih Ordusu El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'yle aynı kökene sahip. Fetih Ordusu, halihazırda İdlib'i fiilen kontrol altında tutuyor. Ancak, özellikle Rakka'nın IŞİD'den büyük ölçüde temizlenmesinin ardından PYD, Kuzey Suriye'de en geniş alanı fiilen kontrol eden örgüt olarak öne çıkıyor. Peki, Suudi Arabistan ‘ılımlı muhaliflerden' El Kaide türevi örgütlere uzanan desteğini şimdi de PYD'ya kaydırır mı? Uzmanlar, değişen saha koşulları ve diplomatik gelişmeler ışığında Suriye denkleminde Suudi Arabistan'ın rolünü Sputnik'e yorumladı.
Konuyu Sputnik'e değerlendiren Çağdaş Strateji Araştırma Merkezi Başkanı Seymur Suleymanov "Suudi Arabistan'ın Suriye'de aldığı aktif rol uzun zamandır konuşuluyordu. Son bir yıl içerisinde Suudi Arabistan PYD'yi gizliden ya da açıktan destekliyor. Olayın yeni olan kısmı, bunun basına yansıması. Üstelik Suudi Arabistan Suriye'de açık açık PYD'ye destek vermekle yetinmiyor; ayrıca desteklediği diğer unsurlarla birlikte Beşar Esad hakimiyetine karşı açtığı yeni cepheyi derinleştiriyor" dedi.
ABD'nin de PYD'ye uzun süredir silah yardımı yaptığını hatırlatan Suleymanov "Amerika Suriye'de YPG/PYD ve PKK gibi terör örgütlerine açıkça silah yardımları yapıyor. Suudi Arabistan'ın ise ABD'ye teslim olmuş ve onun çizdiği projeleri Orta Doğu'da hayata geçiriyor. Suudi Arabistan Suriye'yi Beşar Esadsız görmek istiyor ve İran'ın Suriye'de söz sahibi olmasından korkuyor. Suudi Arabistan, bunun için de İran'a karşı tavır alan PYD örgütüyle çalışmanın peşinde" dedi.
‘ORTAK HEDEFLERİ İRAN VE ESAD YÖNETİMİ'
PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in Haziran ayında Suudi Arabistan medyasına verdiği ilk röportajında "İran ile hiçbir ilişkimiz yok. İran"ın Kürt sorunu konusunda Suriye rejiminden farkı yok. Yani Kürtlerin temel haklarına düşmanca davranılıyorlar. Bu nedenle, Kürtlerin Suriye'deki haklarını kazanacağından korkuyorlar" ifadelerini hatırlatan Suleymanov "Daha sonra Müslim; İran, Katar ve Türkiye arasında bir ittifakın var olduğunu iddia etti. Bu röportajdan anlıyoruz ki, PYD de Suudi Arabistan'la hem Kürt sorunu için hem de Esad rejimine karşı direniş göstermek amacıyla ortak hareket etmek istiyor" yorumunda bulundu.
Suleymanov "Bana göre, PKK'ya geçen Rakka'yı Suudiler imar edecek. Suudi Arabistan Körfez İşleri Bakanı Samir es-Sebhan'ın ABD"li üst düzey yetkililer ile Suriye'nin Rakka gerçekleştirdiği ziyaret bunu amaçlıyor. Geçtiğimiz gün Riyad hükumeti ülkede ‘Ilımlı İslam' modeline geçeceklerini duyurmuştur. Ancak Riyad'ın Suriye'de atmış olduğu bu adımların, ‘ılımlı İslam' ile bağdaşır hiç bir yanı yok" diye ekledi.
‘ILIMLI SIFATI BATI'NIN İSLAM'A VERDİĞİ BİR SIFATTAN İBARET'
Konuyu Sputnik'e yorumlayan bir başka isimse Ankara Ufuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı, Saadet Partisi Genel Başkan Danışmanı, eski milletvekili Prof. Dr. Oya Akgönenç Muğisuddin oldu.
Ortadoğu'nun hızlı denge değişimlerine tanık olduğuna işaret eden Muğisuddin "Suudi Arabistan ‘ılımlı İslam'a geçtiğini söyledi. Umudum, Suudi Arabistan'ın fanatik uçlardan uzaklaşarak daha doğru bir yöne gitmek istediği yönünde. Çünkü kendileri Vahhabi ve Vahhabilik çok uç bir yorum. Ancak bu noktada çeşitli soru işaretleri ortaya çıkıyor. Birincisi, Vahhabilik devam edip etmeyeceği.. İkincisiyse, ‘ılımlı İslam' derken Riyad'ın neyi kast ettiği… Çünkü (Riyad'ın) bahsettiği İslam ise zaten ‘ılımlı' gibi bir sıfat kullanmaya gerek yok. İslam zaten gerektiği gibidir. İslam'a bu gibi sıfatları Batı verir" ifadelerini kullandı.
ABD'nin telkiniyle Suudi Arabistan üzerinden PYD'ye yardım yapılmasının bölgede yeni karmaşalar yaratacağına işaret eden Muğisuddin "Eğer Suudi Arabistan, aşırı uçlarda dolaşmayacağını söylerken bir terör örgütü olan PYD'ye destek veriyorsa; Suudi Arabistan'ın yaptığı ve söylediği arasında büyük bir tezat var demektir. ABD'nin uzun süredir PYD'ye TIR'larla destek verdiği ortada. Eğer iddialar doğruysa, şimdi PYD'ye Amerikan telkiniyle Suudi Arabistan üzerinden destek veriliyor demektir" dedi.
Ortadoğu denklemindeki bir diğer önemli değişkenin de Mısır ve Suudi Arabistan arasındaki yakınlaşma olduğuna işaret eden Muğisuddin "Suudi Arabistan Mısır'a yakın bir noktada yepyeni bir şehir gerçekleştiriyor. Merak edilen, orada bundan sonra ne olacağı ve bu yapılanın hangi ülkenin faydasına olacağı. Ben bu noktada da Amerikan telkini görüyorum. Suudi Arabistan, Batı'nın anladığı anlamda bir İslam modeline gidiyor. Ancak bu hamle, çok büyük yeni mücadeleler doğuracaktır" diye ekledi.