Özellikle Karadağ'ın bir an önce AB'ye üye olması gerektiğine dikkati çeken Orban, "Bu, AB'nin Balkanlar'daki durumunu istikrara kavuşturur" ifadesini kullandı.
Zirvede, Türkiye konusunun da gündeme geldiğini belirten Orban, kendisinin, "Balkanlar göz önünde bulundurulmadan Türkiye anlaşılmaz" yorumunu yaptığını söyledi.
Avrupa Parlamentosunda (AP) yapılan düzenlemeyle artık Avrupa'da üst sınır olmaksızın sığınmacı dağıtım mekanizmasının oluşturulduğunu savunan Orban, "AP'nin Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde (LIBE), AB'nin iltica sistemi olan Dublin sistemini reform etmeyi amaçlayan raporunun kabul edilmesini, AP'nin 'Soros planını' uygulamaya başlaması olarak yorumlamak abartı olmaz" diye konuştu.
Sığınmacı karşıtı tutumuyla bilinen Macaristan hükümeti, Macar asıllı iş adamı George Soros'u finanse ettiği sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yılda yaklaşık 1 milyon sığınmacıyı Avrupa'ya taşımakla suçluyor.
Başbakan Orban, daha önceki açıklamasında, "Soros, gizli bir şekilde kendi kurumları üzerinden yasa dışı göçe maddi destek veriyor. Soros'un göçmen siyasetine göre, AB'ye her yıl 1 milyon sığınmacı taşınmalı. AB Komisyonu, George Soros ve sivil toplum kuruluşları, Macaristan'ın göçmen düzenlemesine saldırıyor, Macaristan'ın sınırdaki tel örgüyü yıkmasını, hukuki düzenlemeler yapmasını ve yasa dışı göçmenlerin ülkeye girişine izin vermesini istiyorlar" ifadelerini kullanmıştı.
Macar hükümeti ülke genelinde Soros karşıtı kampanya da başlatmıştı.