'EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE HAVA SICAKLIKLARI 2100'E KADAR YAZ AYLARINDA 4-7 DERECE ARALIĞINDA ARTACAK'
'KİŞİ BAŞINA KULLANILABİLİR YILLIK SU MİKTARININ 1.000 METREKÜPÜN ALTINA İNMESİ İLE TÜRKİYE’NİN ‘SU FAKİRİ’ OLMASI BEKLENİYOR'
'HORTUM, DOLU VE ANİ YAĞIŞLARDAKİ ARTIŞLAR TÜRKİYE’DE GÜVENLİ GIDAYA ULAŞMA İMKANLARINI AZALTACAK'
Sıcaklıktaki artış, insan, bitki ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yapacak, haşere, hastalık ve ölüm oranları artacak, yarı kurak bölgeler daha kurak hale gelecek, sulama suyu talebi bugüne göre yaklaşık iki katına çıkacak. Türkiye'nin mevcut su kaynakları ve gıda sorunlarına yeni sorunlar eklenecek, sulama, içme ve kullanma suyunda sıkıntılar yaşanacak, sektörler ile birlikte iller/bölgeler arasında su için büyük bir rekabet ortaya çıkacak. Ayrıca, artan hava sıcaklığından büyükbaş hayvancılık olumsuz bir şekilde etkilenecek. Şiddetli sağanaklar ile hortum, dolu ve ani yağışlardaki artışlar da, Türkiye'de güvenli gıdaya ulaşma imkanlarını azaltacak"
'10 MİLYARA ULAŞACAK DÜNYA NÜFUSUNU BESLEMEK İÇİN TARIM VE GIDA ÜRETİMİNİN EN AZ YÜZDE 50 ORANINDA ARTIRILMASI GEREKİYOR'
Sümerli, "Bu kadar aç insanın varlığı bir yana, 2050 yılında 10 milyara ulaşacak dünya nüfusunu beslemek için tarım ve gıda üretiminin en az yüzde 50 oranında artırılması gerekiyor" dedi.
'VAKİT YİTİRİLMEDEN UYGULANMALI, AKSİ HALDE YARIN ÇOK GEÇ OLACAK'
Sümerli,"Türkiye gıda sektörü olarak gıda güvenliğinden taviz vermeden, gelecek nesillerin en ekonomik ve en sağlıklı nasıl beslenecekleri sorusuna yanıt arayışımız kapsamındaki çalışmalarımızın bir ürünü olan raporun, bu alandaki çalışmalarda yol gösterici olacağına inanıyoruz. Ülkemiz için bir İklim Değişikliği Acil Eylem Planı vakit yitirilmeden hazırlanmalı ve uygulamaya konulmalıdır. Aksi halde yarın çok geç olacak. TGDF olarak biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diye konuştu.
ÖNERİLER NELER?
TGDF Raporu'nda yer verilen önerilerden bazıları ise şöyle: "Türkiye'de Tarım Üretim Havzaları, değişen iklim şartları dikkate alınarak belirlenmeli, iklim değişikliğinin tarım havzalarımıza etkileri tüm tarım ürünleri için araştırılmalı ve iklim değişikliğine uyum politikaları bilimsel çalışmalara göre geliştirilip uygulanmalıdır.
İklim değişikliğine göre acilen Ulusal Arazi Kullanımı Planlaması yapılarak, gelecekte öne çıkacak tarım alanları ve su havzaları gecikmeden ve tam anlamda koruma altına alınmalıdır. Hem değişen iklim şartlarına hem de bitkilerin su ayak izine göre doğru yerde, doğru bitki türünün seçilmesi ve doğru zamanda ekilmesi teşvik edilmeli, iyi tarım ve hayvancılık uygulamaları ülke geneline yaygınlaştırılmalıdır."