ABD'deki Lazer İnterferometre Kütle Çekimsel Dalga Gözlemevinden (LIGO) yapılan açıklamada, gözlemevinin Washington ve Louisiana eyaletlerindeki ikiz dedektörlerinin, 17 Ağustos'ta Dünya'dan 130 milyon ışık yılı öteden güçlü bir yerçekimsel dalga sinyali aldığı, sinyalle aynı anda ABD Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Fermi Uzay Teleskobunun da gökyüzünde bir gama ışıması kaydettiği aktarıldı.
Açıklamaya göre, bilim adamları, her iki etkinin birbirinin etrafında hızla dönen iki nötron yıldızının çarpışmasıyla meydana gelen aynı kozmik olaydan kaynaklandığını belirledi.
A neutron star collision has been observed for the first time, creating light, gravitational waves and gold https://t.co/9siV2vek1m pic.twitter.com/v4LSzHui2u
— CNN International (@cnni) October 17, 2017
LIGO'nun bilgilendirmesiyle dünya üzerinde veya yörüngede bulunan 70'e yakın uydu ve teleskop çarpışma sonrası oluşan ışıma ve yayılma etkileri gözlemlemek üzere enstürmanlarını 'kilonova' olarak adlandırılan patlamaya çevirdi.
Telekop ve ölçüm aygıtları, patlama sonrası uzay boşluğuna yayılan kalıntılarda altın, gümüş ve platin gibi değmetallere ait ayırt edici kimyasal izler tespit etti.
This single collision produced an amount of gold greater than the weight of the Earth.https://t.co/36TFiQg9CM
— Quanta Magazine (@QuantaMagazine) October 16, 2017
LIGO daha önce dev kara deliklerin çarpışmasından kaynaklanan yerçekimsel dalgaları kayda almayı başarmış, ancak bunlara ışıma gibi herhangi bir doğrudan gözlem eşlik etmemişti. Yerçekimsel dalgalar ilk kez dalgalanma etkisine yol açan olayın gözlemlenebilir etkileriyle kayda alınmış oldu.
Scientists detect gravitational waves and light from star collision: https://t.co/tQZFFcaL8J pic.twitter.com/kn6V3bY8na
— Reuters Top News (@Reuters) October 16, 2017
EINSTEIN 100 YIL ÖNCE SÖYLEMİŞTİ
Bilim insanları nötron yıldızlarının çarpışmasının kayda alınmasının evrenin maddi yapısının anlaşılması açısından büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Simyacıları yüzyıllardır meşgul eden, altın gibi değerli metallerin nasıl oluştuğunun sırrı da bu gözlemle açıklığa kavuşmuş oluyor.
Kütle çekimsel dalgaları, büyük çaplı kütle devinimlerinin evrenin uzam-zaman dokusunda yarattığı dalgalanma etkileri olarak tanımlanıyor. Albert Einstein'ın 100 yıl önce genel görelilik teorisinde ortaya attığı kütle çekim dalgaları, ilk kez LIGO tarafından Eylül 2015'te kaydedilmişti.
LIGO, söz konusu gözlemde dünyadan 1.3 milyar ışık yılı ötede iki dev kara deliğin birbiriyle çarpışarak birleşmesinden ortaya çıkan kütle çekimsel dalgalanma etkisini kayıt altına almayı başarmıştı.
Ardından Aralık 2015 ve Ocak 2017'de yine çarpışan kara deliklerden kaynaklanan kütle çekim dalgaları iki kez daha kayda geçirilmişti.