Güney Doğalgaz Koridoru projesinin iki boru hattını öngördüğünü hatırlatalım. Bunlardan biri TANAP diğer Trans Adriyatik doğalgaz boru hattı (TAP). TANAP, Azerbaycan’dan Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya, TAP ise Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya’ya gidecek. Her iki hat üzerinden Şahdeniz yatağından çıkan gazın sevkiyatı yapılacak.
'BAKÜ AVRUPA'YA YILDA 10 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ SATACAK'
Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TANAP yapımındaki mevcut hızın korunması halinde projenin erken tamamlanacağını söylemişti. Bakan, projenin hayata geçirilmesi için Türkiye’nin her şey yapacağını kaydetmişti.
Azerbaycan’ın doğalgaz rezervleri büyük değil. SOCAR’ın tahminlerine göre ülkedeki kanıtlanmış doğalgaz rezervi 2 trilyon 550 milyar metreküp düzeyinde.
Azerbaycan 2015’te 19.7 milyar, 2016’da 18.7 milyar gaz üretti. Oysa Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde doğalgaz tüketimi 2016’da 531 milyar metreküpe çıktı.
'TANAP'IN AVRUPA İÇİN ÖNEMİ, İRAN'IN PROJEYE KATILMASIYLA ARTABİLİR'
TANAP ve TAP hatlarının şimdiki kapasitesi yıllık 30-31 milyar metreküp, ama gelecekte 60 milyara çıkarılması düşünülüyor. Bu kapasite, özellikle İran doğalgazının transiti için kullanılabilir. Yaptırımlar kalktıktan sonra Tahran aktif olarak petrol ve doğalgaz üretimini artırıyor. İran Petrol Bakanlığı, bu yılın sonlarına kadar günlük doğalgaz üretimini 1 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyor. Kıyaslamak gerekirse Gazprom’un günlük üretimi şu anda 1 milyar 382 milyon metreküp.
SOCAR Başkanı Abdullayev, “İran’a yaptırımlar kalktıktan sonra TANAP’ın önemi daha da arttı. İran gaz üretimini artıracak ve İran gazının dünya piyasalarına çıkışı için TANAP dışında alternatif yok” dedi.
Daha önce İran Petrol Bakanı Bijan Zangane de TANAP’a katılma planları olduğunu söylemişti.
'PROJEYE İSRAİL DE KATILABİLİR'
Ankara ve Bakü ayrıca Türkmenistan’ı da Güney Doğalgaz Koridoru’na katılmaya ikna etmeye çalışıyor. Bu konu, 2015’te yapılan Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan dışişleri bakanlarının toplantısında ele alınmıştı.
'TÜRKMENİSTAN'IN DURUMU ŞÜPHELİ'
Ancak uzmanlar Türkmenistan’ın TANAP’a katılması olasılığına şüpheyle bakıyor.
Rusya Ulusal Enerji Güvenlik Vakfı yetkilisi Aleksey Grivaç, RT’ye açıklamasında, “Türkmenistan büyük engellerle karşılaşabilir. TANAP’a katılmak için Türkmen gazının Hazar’dan geçmesi gerekiyor, ama Hazır’ın hukuki statüsü henüz çözüme kavuşturulmuş değil. Üstelik Türkmenistan’ın Çin’le olan anlaşması da henüz tam yerine getirilmedi. Türkmenistan’ın boş hacimleri yok. Bu yüzden TANAP’a katılmak için Aşkabat’ın ek yatırımlara ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
'AVRUPA, TAHRAN İÇİN KESİN ÖNCELİK DEĞİL'
Rusya Enerji Kalkınma Fonu Direktörü Sergey Pikin de aynı görüşte. Büyük üreticilerin TANAP’a katılacağını söylemek için erken olduğunu belirten Pikin, RT’ye açıklamasında, “TANAP, Avrupa’nın ithalat yönlerinden sadece biri ama ciddi bir rekabet söz konusu olamaz. Projeye İran veya diğer büyük ihracatçıların katılımına gelince bu yönde henüz kesinlik yok. Bu konu ancak 5 yıl sonra güncel olabilir” dedi.
'TANAP TAM KAPASİTEYE ULAŞINCAYA KADAR TÜRK AKIMI İLE REKABET SÖZ KONUSU OLMAZ'
Diğer yandan TANAP konsorsiyumun yönetim kurulu başkanı Saltuk Düzyol da TANAP tam kapasiteye ulaşıncaya kadar Türk Akımı ile rekabetin söz konusu olamayacağını söylemişti. TANAP boru hattının kapasitesinin 2026’da 31 milyar metreküpe ulaştırılması öngörülüyor. Türk Akımı’nın iki hattının her biri de 15.7 milyar metreküp kapasitede olacak.
Şunu kaydetmek gerekir ki, TANAP projesi Washington tarafından destek görüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın enerji özel temsilcisi ve koordinatörü Amos Hochstein, 2016 sonlarında yaptığı açıklamada, Avrupa’nın Güney Doğalgaz Koridoru sayesinde Gazprom’un tekelinden kurtulabileceğini söylemişti.
'TİLLERSON-ALİYEV GÖRÜŞMESİNDE DESTEK AÇIKLAMASI'
Ama uzmanlara göre, Washington’un TANAP’ın Rus doğalgaz sevkiyatını etkileyeceği yönündeki umutların boşa çıkacağı görüşündeler.
Pikin, “Boruyu yapmak her şey bitti anlamına gelmez. Kaynağı de hazırlamak gerekir. TANAP’ta bu kaynak çok zayıf, bunun bir dizi sebebi var. Şahdeniz’in ilk aşaması, 9 milyar metreküp kapasiteye ancak 7 yılda ulaştırılabildi. İkinci aşamanın hayata geçirilmesi çok daha uzun sürebilir” dedi.
'GAZPROM'UN PROJEYE DAHİL OLMA İHTİMALİ VAR'
Uzmanlar, hangi proje hayata geçirilirse geçirilsin en büyük kazananın Türkiye olacağından emin. Güney Avrupa için doğalgaz terminaline dönüşerek Türkiye’nin transitten para kazanmanın yanı sıra, fiyatlamayı da etkileyebileceğini söyleyen Pikin, “Bu, Ankara’nın AB için sadece ekonomik değil siyasi önemini de artıracak” dedi.
Aleksey Grivaç da benzer görüşe sahip. Bu uzmana göre, “eğer Türkiye doğalgaz transitinin büyük kısmını eline geçirirse bu Avrupa için ek sorun olabilir. Avrupa, Türkiye’nin görüşünü dikkate almak zorunda kalabilir."