Moskova ile Batı arasındaki ihtilaf merkezi olarak Rusya'nın ‘şeklen topraklarına kattığı' Kırım'ın kalmaya devam ettiğini belirten emekli amiral, Kremlin'in Kırım yarımadasına ‘karadan koridor' oluşturmak için yeni ‘istilalar üzerinde kafa yorduğunu' ileri sürdü.
Stavridis ayrıca Türkiye'nin Rus donanmasının ‘sürekli baskısı' altında olan kuzey kıyılarındaki durumdan duyduğu endişeyi de dile getirerek bu durumun Karadeniz'e kıyısı olan diğer ülkeler için de geçerli olduğunu savundu.
Emekli amiral, Rusya'nın bölgenin kontrolünü ele geçirmesinin jeopolitik nedenlerinin yanında ekonomik nedenler de olduğunu belirterek, söz konusu nedenleri, Karadeniz'de bu yakınlarda keşfedilen petrol yatakları ve Moskova'nın Karadeniz'i, boru hattıyla Adriyatik ve Baltık Denizleriyle birleştirme çabası olarak gösterdi.
Stavridis, Rusya'nın bölgedeki planlarına mutlaka karşı çıkılması gerektiğini ve NATO'nun bu bağlamda ‘önemli bir çalışma' yapması gerektiğine, özellikle de askerlerini Romanya, Türkiye ve Bulgaristan'ın limanlarında, ayrıca Gürcistan ve Ukrayna'nın ‘istila edilmemiş' topraklarında daha sık bulundurması ve tatbikat düzenlemesi gerektiğine dikkat çekti.
'TÜRKİYE İLE DAHA SIKI TEMASLARDA BULUNMAK GEREKİYOR'
Siyaset Bilimcisi Vladimir Kornilov, Facebook hesabından Stavridis'in makalesine yaptığı yorumda, yazılanların birbirileriyle çeliştiğine, çünkü Rusya'nın değil, ABD'nin hırslarından bahsedildiğine dikkat çekti.
Kornilov, "Amiral ABD'ye Montrö Sözleşmesi'ni ihlal edip, ABD'ye ait askeri gemilerin Karadeniz'e girmesine izin vermesi için Türkiye'nin üzerinde baskı kurma çağrısında bulunuyor. Bu denizde ABD'nin hırsları söz konusuyken bunun Rusya'nın hırslarıyla ne alakası var" diye konuştu.