Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis başkent Bükreş'te düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi'nde, "Amacımız barış, savaş değil. Rusya için bir tehdit değiliz. Fakat (Rusya'yla) elimizin güçlü olduğu ve cesaret kırıcı olduğumuz bir pozisyon üzerinden diyalog kurmamız gerekiyor" dedi.
Diğer taraftan yeni NATO gücünün boyutları tam olarak belli değil. Reuters haber ajansına göre, konuşlanma yeri Romanya'nın güneyinde yer alan Craiova şehrindeki bir üs olan bu yeni güç, 3.000-4.000 askerden oluşacak.
NATO to launch Black Sea force as latest counter to Russia https://t.co/kGcI3dDAeg pic.twitter.com/X4iJQZBpbw
— Reuters Top News (@Reuters) October 9, 2017
Bunların yanı sıra Reuters'ın haberinde, yeni güç içerisinde Romanya'dan olmayan askerlerin sayısının az olduğu belirtildi. Habere göre, yeni güç içerisinde en çok askeri bulunan ikinci ülke ise Polonya.
Öte yandan Craiova'daki askeri gücü Bulgaristan, İtalya ve Portekiz'den askerlerin düzenli olarak eğiteceği ve Almanya'nın da bu sürece katkı sunmasının beklendiği kaydedildi.
Yeni plan kapsamında, Karadeniz'deki rutin donanma devriyelerine ek olarak NATO güçlerinin eğitim ve tatbikat için Romanya ve Bulgaristan limanlarına daha çok uğrayacağı da belirtiliyor.
Romanya'nın hava sahasında şu anda Kanadalı pilotlar devriye geziyor. İtalyan uçakları ise Bulgaristan'ın hava sahasında uçuşlar yapıyor.
Romanya'daki yeni gücün konuşlandığı üssü bugün ziyaret edecek olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu yeni gücün 'ittifakın azmine dair bir işaret gönderdiğini' ifade etti.
NATO 2014'te de Ukrayna krizi nedeniyle Doğu Avrupa'daki üyelerini 'Rusya'dan korumak için' bir acil müdahale gücü oluşturmaya karar vermişti. Rusya ise NATO'nun kendi sınırlarına yaklaşmak için Ukrayna krizini bir bahane olarak kullandığını söylüyor.