Türkiye ile Batı arasındaki gerilimli süreci Sputnik'e değerlendiren Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Sekreteri Bülent Bilgi'ye göre 15 Temmuz darbe girişimini destekleyen kişiler, başta Almanya olmak üzere Batılı ülkelerde sığınma statüsü kazandı.
'ERDOĞAN'IN ELİNDE KANITLAR VARDIR'
Partner ülkeler arasında bunun tasvip edilmediğini belirten Bilgi, Batı'yı IŞİD ve El Kaide'yi desteklemekle suçlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinde kanıt bulunduğunu düşündüğünü söyledi.
'ABD'NİN VİZE KARARI, ANKARA-MOSKOVA-TAHRAN İŞBİRLİĞİYLE BAĞLANTILI'
Almanya'daki Kürt Toplumu (KGD) Genel Sekreteri Cahit Başar'a göre ABD'nin Türk vatandaşlarına vize vermeyi durdurması, Türkiye'nin attığı Rusya yanlısı adımlarla ve Ankara'nın Moskova ve Tahran'la geliştirdiği ilişkilerle bağlantılı.
'TÜRKİYE BATI'YA ALTERNATİFİNİN OLDUĞU MESAJINI VERİYOR'
"Türkiye son aylarda Batı'ya alternatifinin olduğu ve lider ülke sıfatıyla İslam dünyasına yöneldiği mesajını verdi. Diğer taraftan Türkiye, Rusya ile geliştirdiği dostane ilişkilerle NATO'ya silah sistemleri, ortaklık ve stratejik anlaşma konularında farklı alternatifleri olduğunu gösteriyor" diyen Başar, bunun öncelikle ABD'yi rahatsız ettiğinin altını çizdi.
'TÜRK-AMERİKAN GERİLİMİNDEKİ BELİRLEYİCİ ETKEN SURİYE'DEKİ İHTİLAFLAR'
Berlin Özgür Üniversitesi'nden Dr. Gülistan Gürbey, ABD'nin getirdiği vize kısıtlamasını bir baskı aracı olarak görüyor.
Türkiye-ABD ilişkilerindeki belirleyici etkenin Suriye politikasındaki ihtilaflar olduğuna işaret eden Gürbey, "Türkiye, ABD'nin PYD'yle işbirliğine son vermesi konusunda ısrar ediyor. Bu talep yerine getirilmeden taraflar arasında bir yakınlaşma olmaz" ifadelerini kullandı.