Riyad'ın sadece Washington ile değil, Moskova ile de işbirliğini geliştirmesi gerektiğini anlamaya başladığını vurgulayan Poçta, ‘Rusya ile S-400 anlaşmasının yapılması, Suudi Arabistan'ın askeri teknik işbirliğinin çeşitlendirilmesi gerektiği, bölge güvenliğinin sağlanmasının sadece ABD'nin tutumuna değil, Rusya'nın izlediği politikaya bağlı olduğunu kabul ettiği anlamına geliyor. Bu adım atmakla Riyad ayrıca Rusya'nın Suudi Arabistan ile İran arasındaki arabulucu rölü, Suriye krizinin çözümündeki rolünün önemini kabul etmiş oluyor' ifadelerini kullandı.
'YENİ BİR DÖNEMİN HABERCİSİ'
Küresel politikada yakında yeni bir dönemin başlayacağını ileri süren uzman, ‘Rus silahlarının sevkiyatları, Rusya'nın gerek Suudi Arabistan gerekse bir dizi başka Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerinin geliştirilmesine duyduğu ilgi, şimdiki siyasi denklemin önemli bir faktörü. Ve Suudi Arabistan ile yapılan silah anlaşması, Rusya'nın Ortadoğu politikası ve küresel siyasette yeni bir dönemin habercisi olarak yorumlanabilir' dedi.
Daha önce Sputnik'e konuşan Rusya Federal Teknik İşbirliği Kurumu (FSMTC) Sözcüsü Mariya Vorobyeva, Rusya ile Suudi Arabistan'ın S-400 füze savunma sistemleri, Kornet-EM tanksavar füze sistemleri, TOS-1A Buratino ağır ateşleme sistemleri, AGS-30 bomba atarları ve Kalaşnikof AK-103 tüfeklerinin sevkiyatı konusunda anlaştığını söylemişti.