Projenin bu safhada sadece 42-43 kilometrelik bir kanalı değil çevre düzenlemesi, kentsel dönüşüm ve yapay adaları içermesinin öngörüldüğünü belirten Arslan, "Her birinin finansman modeli farklı olacak, böylece bu projede birçok finansman modeli kullanıyor olacağız" dedi.
UYDULAR İÇİN AIRBUS İLE FİYAT MÜZAKELERİ YAPILIYOR
Arslan Türkiye'nin kiralık haberleşme uydularının yerini alacak olan ve Q frekansından iletişim kurulmasına imkan verecek olan Türksat 5A ve 5B uydularının yapımı için Airbus ile fiyat müzakereleri yürütüldüğünü ve bu ay müzakerelerin bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Arslan Airbus'ın sırasıyla 2020 ve 2021 yılında fırlatılması öngörülen 5A ve 5B'nin yanı sıra Türksat 6A'nın fırlatılması için Türkiye ile iş birliği için de teklif verdiğini belirtti.
Bu iki uydunun yanı sıra Türksat 6A uydusunun da 2020 yılında fırlatılmasını hedeflediklerini belirten Aslan, Türkiye'nin uydu sayısının böylece 6'ya çıkacağını belirtti.
Bu arada torba yasa tasarısındaki telekomünikasyon sektörüne yönelik düzenlemelere de değinen Arslan, konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinde yüzde 5 ile 25 arasında değişen vergi oranlarının yüzde 7.5’te sabitlendiğini söyledi: "Mobil hizmetlerde yüzde 25, sabitlerde yüzde 15 ve internette yüzde 5 özel iletişim vergisi alınıyor. Gelişen teknolojiyle evdeki telefonlarımız sadece telefon olmaktan çıktı. İnternet hizmeti veriyor, televizyon yayınlarına aracılık ediyor, telsiz anlamında görevler görüyor. Hangi hizmete, hangi özel iletişim vergi oranı uygunacağı konusunda kafa karışıklığı oluşuyor ve günün sonunda cezai müeyyidelerle karşılaşabiliyorlar. Tüm bu hizmetlerin eş zamanlı verildiği düşüncesiyle bu farklı oranları tek rakama çektik. Böylece pek çok alanda indirim yapılmış oldu. Sadece internet hizmetinde yüzde 5 olan oran yüzde 7.5'e yükseldi."
Türkiye'de makineler arası uygulamaların arttığına dikkati çeken Arslan, burada da özel iletişim vergisinden kurtulmak için özellikle yurt dışı operatörlerden SIM kart kullanıldığını söyledi: "Özellikle baz istasyonundan alınan telsiz ücreti var. Bu 2G mantığıyla kurulmuş. Biz artık 3G 'yi aştık, 4,5G ile milyonlarla konuşuyoruz ve artık 5G'nin hazırlığını yapıyorken 2G mevzuatı ile devam edemeyiz. Mevzuatta düzenleme yapıyoruz. Farklı özel iletişim vergileri ya da telsiz ücretiyle ilgili sabit rakam değil, tüm operatörlerden elde ettikleri aylık net hasılatın yüzde 5'i oranında rakam alacağız, böylece kafa karışıklığı ortadan kalkacak. Böylece, telsiz ücretlerindeki 2G zamanından kalma ücretlendirmeden dolayı bu sektörden imtina eden operatörler de sektöre girebilecek. Operatörler işlem yaptıktan sonra Hazine alıp onları inceliyor, 1,2,3 sene sonra bir hata çıktığında 3 kat ceza uyguluyordu. Bu hakkaniyetli bir durum değildi. Küçük operatörler sektörden kaçmak zorunda kalıyordu. Eksik ödenip daha sonra hata tespit edilen durumlarda ceza 3 kat değil 1 kat uygulanacak. Bu da sektörü rahatlatacak önemli bir uygulama."