IŞİD tarafından 1 Eylül 2015'te kaçırıldığı iddia edilen Er Sefter Taş'ın yakılarak infaz edildiğine dair görüntülerin üzerinden 10 ay geçti. Taş'ın nerede olduğuna dair hükûmet tarafından bir açıklama yapılmadığı için baba Aydın Taş, "Perişan haldeyiz, kimse bize ulaşmadı" diyerek oğlunun akıbetiyle ilgili gaiplik davası açtı.
Çocuğu ile ilgili gaiplik davası açtığını söyleyen baba Taş şu ifadeleri kullandı: "Çocuğumun hayatta olup olmadığına ilişkin dava açtık. Davanın sonucu pazartesi belli olacak. Hâkim bana dosyanın kapatılacağını ve oğluma şehitlik verileceği söyledi" dedi.
'BANA AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDALAR'
Taş, "İnsanın evladının yakılma görüntülerinin çıkması nasıl ifade edilebilir ki. Bir babanın durumu nasıl olabilir. Benim devlet yetkililerinden ricam şu. Çocuğuma ilişkin bir açıklama yapsınlar. Eğer şehit olmuşsa ben de şehit oldu diyeyim. Tek isteğim bu. Ama eğer sağ ise bana bu mutlu haberi versinler. Bana açıklama yapmak zorundalar. Oğlumun akıbetini öğrenmek benim hakkım" şeklinde konuştu.
'GAİPLİK İLANI VERMESİ TRAJEDİDİR'
Yarkadaş, "Askerlerimizin durumunu her platformda AKP'li yetkililere söyledik. Olayın hemen ardından da ben askerimizin babasını aradım. Destek olmak istedik. Ama hükümetten herhangi bir açıklama yapılmadı. Ailenin bugün gaiplik ilânı vermesi bir tarajedidir. Aile umudunu kesmiş. İktidar derhâl askerimizin nerede olduğunu açıklamalı ve askerimizin sağ salim getirilmesini sağlamalıdır" dedi
'GAİPLİK DAVASI BİLİNÇLİ İSTENDİ'
HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, "Gaiplik meselesi hukuki bir meseledir. Normal bir insandan beş yıl içerisinde haber alınamıyorsa bu dava açılır. Aile bu davayı miras gibi bir takım haklar için yapar. Ama bu olay böyle bir mesele değildir. Bu çocuk bir asker. Bu çocuk yaralı olarak ele geçmiş ve IŞİD bir video yayınlamış, videoda çocuklar yakılmış. Babanın gaiplik davasının açması bilinçli olarak istendi. Yani gaiplik davası açsın, haklarını alsın ve bu olay sessiz sedasız kapansın istiyorlar. Ama biz bunun peşini bırakmayız" ifadelerini kullandı.
GAİPLİK DAVASI NEDİR?
Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor.
Yetkili mahkeme, ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.