00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
7 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:07
13 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
16 dk
HABERLER
12:00
6 dk
HABER MASASI
13:30
35 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
5 dk
ARAMIZDAN AYRILANLAR
20:30
15 dk
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
YOL ARKADAŞI
MHP neden mıntıka temizliği yapıyor
17:33
87 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Bilim insanları, kilo almadaki en büyük iki etkeni tespit etti

© AFP 2023 / PAUL ELLISObez / Obezite / Şişman
Obez / Obezite / Şişman - Sputnik Türkiye
Abone ol
Brezilya’daki Campinas Üniversitesi’nden bilim insanları, kilo almaya neden olan iki etkeni keşfetti. Bu etkenler, bağırsak florasındaki bakterilerin değişmesi ve beynin hipotalamus isimli bölgesindeki bir grup nöronun ölmesi olarak sıralandı.

Dünyadaki obezite tehlikesi her geçen gün artarken, Campinas Üniversitesi’nden bilim insanları, kilo almaya önemli ölçüde etki eden iki etkeni tespit etti.

Yalnız yemek yiyen yaşlı erkekler sosyal olan yaşıtlarına göre daha erken ölüyor - Sputnik Türkiye
Yemeği koklamak da şişmanlatıyor
EurokAlert sitesinde yayınlanan makaleye göre, bu etkenlerden birinin bağırsak florasındaki bakteri profilinin değişmesi olduğu saptandı. 2005-2007 yılları arasında yapılan incelemelerde obezlerde yiyeceklerden alınan besinlerin sindirimini sağlayan belirli bir grup mikroorganizma olduğu gözlendi. Yani, bir elma, obez bir insan için normal birine göre daha fazla kilo aldırabiliyor.

Bir başka etkenin de beynin hipotalamus bölgesindeki bazı nöronların ölmesi olduğu belirtildi. POMC nöronları olarak bilinen bu nöronlar, vücuda ne zaman yemek yemeyi durdurması ve yeterli enerji olup olmadığı konusunda haber veriyor. Bu nöronlar kaybedildikçe, kişideki yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekler tüketme oranı artıyor. Sonuç olarak da metabolizma yavaşlıyor ve edinilen enerjinin çoğu vücutta depolanıyor.

Bilim insanları, şimdi de dengesiz beslenme nedeniyle kaybedilen bu nöronların nasıl kazanılabileceğini araştırmayı planlıyor.

Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала