Kaynak, "Arabuluculuk ricası, Rusya, Türkiye ve İran'ın İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesi anlaşması doğrultusunda bu bölgeye Türk askerlerinin gönderilmesinin koordine edilmesi çerçevesinde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
Türkiye, Rusya ve İran, bir önceki hafta Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan barış görüşmelerinde, Suriye'nin İdlib ve çevresinde oluşturulacak olan dördüncü gerilimi azaltma bölgesini beraber koruma konusunda anlaşmıştı.
Üç ülkenin ortak açıklamasında, İdlib ve komşusu olan Lazkiye, Hama ile Halep bölgelerinde devriye gezmesi için üç ülkenin kendi güçlerini göndereceği belirtilmişti.
Humus vilayetinin kuzeyi, başkent Şam'ın kuzeyinde bulunan Doğu Guta ile Ürdün sınırında bulunan Dera ve Kuneytra'nın belli bölgelerinde oluşturulan geri kalan üç gerilimi azaltma bölgesindeyse, Rusya'nın askeri polisi görev yapıyor.
İdlib'de hangi ülkelerin güçlerinin yer alacağı üzerindeyse taraflar uzun süre anlaşamamıştı.
Öte yandan İdlib konusunda anlaşmaya varılmasının zor olmasının sebebi, nüfusu 1 milyonu aşan şehrin tamamının Suriye hükümetine karşı savaşan silahlı grupların elinde bulunmasıydı. Ayrıca, Halep'ten tahliye edilen silahlı militanlar da aileleriyle birlikte İdlib'e yerleştirilmişti.
İdlib'in üzerinde anlaşılması zor bir nokta olmasında ayrıca burada faaliyet gösteren cihatçı gruplar arasındaki çatışmalar da önemli rol oynuyordu.