Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Türkiye'deki işsizliğin cinsiyet ve yaşa göre dağılımını ortaya koyan haziran ayı istatistiklerini yazısında değerlendirdi.
İşgücü İstatistikleri, Haziran 2017: İşsizlik oranı %10,2 seviyesinde gerçekleşti https://t.co/ba3pa0tX4G
— tuik.gov.tr (@tuikbilgi) September 15, 2017
Aktaş yaşları 15-29 arasındaki nüfusun yaklaşık 18 milyon olduğuna ve bunun içinden eğitimine devam eden ve çalışan kesim çıkarıldığında elde 4.9 milyon genç olduğuna dikkat çekti.
4.9 milyon genç ne eğitimine devam ettiğinin, ne de çalıştığının altını çizen söyleyen Aktaş, bu kişilerin 'boşta gezen gençler' ya da 'boşluktaki gençler' olarak anıldığını belirtti: "Bu yaş arasında bulunan her 100 gencin 28'si sadece eğitim görüyor, 32'si sadece çalışıyor, 13'ü hem eğitim görüyor, hem çalışıyor, 27'si ise boşta geziyor. Yani, her dört gençten biri, hatta daha fazlası adeta hiçbir şey yapmıyor."
Aktaş, yaş aralığı olarak 25-29 alındığı takdirde işsizlik oranının yüzde 33'ü bulduğunu vurguladı: "Yaş aralığı olarak 25-29'u aldığımızda ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı tam üçte bire, yüzde 33'e çıkıyor. (…) Bu yaş grubundakilerin tam yarısı artık çalışma hayatının içindedir, üçte biri ise boş gezmektedir."
Aktaş 15-29 yaş aralığında kalan 18 milyon kişinin 8.9 milyonunu teşkil eden kadınların işsizlik oranının yüzde 41 olduğuna dikkat çekti ve bunun 3.6 milyona tekabül ettiğini belirtti. Kadınlarda 25-29 yaş aralığında çalışmayan ve okumayanların oranının ise yüzde 53.4'e ulaştığını vurgulayan Aktaş, durumdan duyduğu kaygıyı dile getirdi: "Her 100 kadından 53'ünün çalışmıyor ve eğitimine de devam etmiyor olması dramatik bir tabloya işaret ediyor."
Aktaş, yazısının sonunda söz konusu verilerin 5 milyon kişinin üretime hiçbir katkıda bulunmadığını, bu kişilerin tüketime yöneldiğini belirtti: "Bu 5 milyon kişi, üretime hiçbir katkıda bulunmuyor. Bu kişiler yalnızca tüketici konumundalar."
Aktaş yazısında TEOG'un kaldırılmasına da değindi. Türkiye'nin öncelikli meselesinin işsizlik ve istihdam sorunu olduğunu belirten Aktaş, TEOG kaldırılmış olsa da, yüksek öğrenim mezunlarının nasıl istihdam edilebileceği konusunun çözümlenmediğini vurguladı: "TEOG'u kaldırdık ve şimdi yerine ne getireceğimizi tartışıyoruz. Umarız önümüzdeki dönemde de gerek orta öğretim, gerek yüksek öğretim bittikten sonra bu gençleri nasıl istihdam edebileceğimizi tartışmaya başlarız.