Sydney Üniversitesi'nden araştırmacılar bu soruna çare bulabilmek amacıyla yaptıkları araştırma sonucunda ilk kez ışığı ses olarak depolamayı başardı.
University of Sydney researchers turn #optical data into readable soundwaveshttps://t.co/921IEGisL2 pic.twitter.com/xvfhbBfKyl
— ACCL (@Accl_Ltd) September 19, 2017
BÜYÜK ŞİRKETLER MİLYARLARCA DOLAR HARCADI
IBM, Intel, HP gibi dev şirketle elektronik olarak çalışan ancak bilgiyi ışık kullanarak iletecek bir 'optoelektronik çip' geliştirmek amacıyla milyarlarca dolar harcadı ancak başaralı olamadılar.
Bu nedenle Sydney Üniversitesi'nden araştırmacılar çipi değiştirmek yerine enformasyonun doğasını değiştirdi.
Sydney Üniversitesi'nden araştırmacı Moriz Merklein "Işık bazlı bilgisayarların ticari gerçek haline gelmesi için çipteki fotonlu verinin yavaşlatılması gerekiyor ki işlenebilsin, depolansın ve ulaşılabilsin" dedi.
Arştırmacı Benjamin Eggleton da açıklamasında "Bu optik enformasyon işleme alanında önemli bir adım" ifadelerini kullandı.
For the first time ever, researchers from the University of Sydney have discovered how to store light as sound.https://t.co/nvggrMFmzO
— Philip Mutua (@iamPhilipMutua) September 19, 2017
IŞIK HIZINDAKİ VERİLER SES HIZINA YAVAŞLATILACAK
Bu yeni teknoloji ile mevcut bilgisayarlar verileri elektronlar yerine foton olarak işleyebilecek.
Işık hızında hereket eden fotonlar olarak yolculuğuna başlayan veriler bilgisayar çipi tarafından okunabilmek ve işlenebilmek için ses hızına dönüştürülüp yavaşlatılabilecek ve ardından tekrar ışık hızına dönüştürülecek.
Sydney Üniveristesi'nden Dr. Birgit Stiller "Bizim çipimizde akustik formdaki bilgiler optik etki alanında 5 derece daha yavaş hareket ediyor. Bu şimşek ve gök gürültüsü arasındaki fark gibi" dedi.