Ve yine ABD, bir taraftan Suriye’nin restorasyonunun yakın zamanda başlaması gerektiğini ileri sürerken diğer taraftan bunun için Esad yönetiminin iktidardan çekilmesi şartını koyuyor.
ABD’nin Suriye ile ilgili tutumundaki bu tutarsızlıklar nasıl açıklanabilir?
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Ankara Ufuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı, Saadet Partisi Genel Başkan Danışmanı, eski milletvekili Prof. Dr. Oya Akgönenç Muğisuddin, şu değerlendirmelerde bulundu.
Benim gördüğüm kadarıyla, Amerika’nın tutumu şu ara gayet karışık. Değişik mesajlar veriyor ve bazen de birbirinin zıttı şeyler söylüyor ve yapıyor. Burada birkaç şey bir arada düşünülmeli.
Birleşmiş Milletler toplantısı yaklaşıyor. Birleşmiş Milletler’in ana hedefi ise sorunları, savaş yerine daha çok barışla, diyalogla, konuşarak halletmek.
Bir de Astana toplantıları da oldu. Oradan da çıkan bazı kararlar, Amerika’nın tam istediği tipte kararlar değil.
Bu iki sebebin yanı sıra bir de Suriye’de hemen hemen her gün durum değişebiliyor. Yani değişik güçlerin değişik bölgelerde aldığı verdiği farklı oluyor.
O yetmezmiş gibi, bir de Barzani bağımsızlık referandumu için hazırlanıyor ve Amerika orada da daha önce referandumu desteklerken ‘şimdi erteleyelim’, ondan sonra da ‘şimdilik durduralım’ tutumuna kadar geldi.
Demek ki, Suriye konusunda o kadar çok değişken faktör var ki, Amerika bir bakıma hepsini günü gününe takip ettiği zaman, bu hafta bir hareketi uygun bulurken ertesi hafta bunun tam tersini yapabiliyor.