Kongre üyeleri bu konuda ne gibi adımlar atılabileceğini öğrenmek istedikleri bir mektup yazdı.
Sputnik'in dezenformasyon yaymak amacıyla ABD'deki frekans ayarlarını kullanmış ve bu şekilde seçimleri etkilemiş olabileceğinin ifade edildiği 'RT, Sputnik ve Rusya'nın yeni savaş teorisi' başlıklı New York Times makalesine gönderme yapılan mektupta şu ifadeler kullanıldı:
"Basının, Rusya hükümeti tarafından finanse edilen radyo ağının 2016 başkanlık seçimlerini etkilemek için ABD'nin radyo televizyon yayın araçlarını kullanmış olabileceği endişesi doğrultusunda tarafınıza yazıyoruz."
Mektupta ayrıca "Sputnik gerçekten Rusya hükümeti tarafından özgür ve dürüst seçim sürecimize etki etmek için bir araç olarak kullanılıyorsa, bu kurumun yayın yaptığı radyo istasyonları doğrudan medya iletişim yasalarını ihlal ediyor" ifadelerine de yer verildi.
SEÇİMLERDEN 6 AY SONRA FREKANS AÇILDI
Öte yandan çağrı metninde Sputnik'in Washington'da 105.5 frekansıyla yayın yaptığına işaret ediliyor.
Ancak bu frekansın ABD'deki seçimlerden 6 aydan fazla bir süre sonra, 1 Temmuz 2017'de açıldığı gerçeği göz ardı ediliyor.
Kongre üyeleri, mektupta bu kadar uzun bir süre sonra Sputnik'in nasıl bir müdahalede bulunmuş olabileceğine dair hiçbir bilgi vermiyor.
'ABD'DE ÖZGÜRLÜĞÜN SINIRLARINI PARA BELİRLİYOR'
Sputnik'e konuşan Yuşenko şunları ifade etti:
"İlk olarak ABD'de hiçbir şekilde basın özgürlüğü yok. Orada para ödeyen, özgürlük sınırlarını belirliyor. Sputnik'e karşı bir soruşturma açılmasının meşru olup olmadığıyla da pek ilgilenilmiyor. Kendilerine bir senaryo yazmışlar ve bu senaryo dahilinde alaycı bir şekilde oynuyorlar. Küresel düzeyde çöküşlerinin bir sonucu olarak, siyasi arenadaki yenilgilerini haklı çıkarmak için Rusya'nın ABD'yi etkilediği yönünde bir korku hikayesi uydurdular."