'BENGALLİLER KONUSU ULUSAL BİR MESELE'
Myanmarlı komutan açıklamasında "Arakan olarak tanınmak istediler ancak onlar hiçbir zaman Myanmar'da bir etnik grup olmadılar. Bengalliler konusu ulusal bir mesele ve biz gerçeği tesis etmek için birleşmek zorundayız" dedi.
Açıklamasında Arakanlı militanları 'aşırıcı Bengalliler' olarak tanımlayan ve ordunun 25 Ağustos'ta militanlarla yaşanan 93 adet çatışma sonrası harekete geçtiğini söyleyen Myanmarlı komutan, 'şiddet olaylarının Arakan vilayetinde bir üs kurma amacıyla yapılmış organize bir girişim' olduğunu savundu.
25 Ağustos'ta bir dizi polis noktasına yapılan saldırıda 12 güvenlik görevlisi öldürülmüş ardından ordu bölgede operasyon başlatmıştı.
BM GENEL SEKRETERİ: SUU KYİ'NİN ÖNÜNDE SON BİR ŞANS VAR
Daha önce ordunun operasyonunun 'etnik temizliğin tipik bir örneği' olabileceğini belirten Birleşmiş Milletler'in rakamlarına göre 400.000'den fazla Arakanlı Bangladeş'e sığınmış durumda.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de haftasonu yaptığı açıklamasında şiddet olaylarına göz yummakla eleştirilen Myanmar'ın Nobel Barış Ödüllü fiili lideri Aung San Suu Kyi'ye seslendi.
Guterres 'askeri operasyonları durdurmak için ülkenin lideri Suu Kyi'nin önünde son bir şans bulunduğunu' söyledi.
BBC'ye konuşan Guterres, Suu Kyi'nin harekete geçip bu son şansı değerlendirmemesi durumunda 'tam anlamıyla korkunç bir trajedi' yaşanacağını savundu.
BBC'nin HARDtalk programına katılan Guterres, Suu Kyi'ye rağmen ülkenin kontrolünün hala orduda olduğunu işaret etmiş, 'sahte haberlerin teröristlerin çıkarlarına hizmet ettiğini' öne sürmüştü.
SUU KYİ YARIN ARAKAN KRİZİ KONUSUNDA ULUSA SESLENECEK
BM Genel Kurulu'na katılmayacağını açıklayan Suu Kyi'nin yarın yaşanan krizi konusunda ulusa sesleniş konuşması yapması bekleniyor.
Suu Kyi daha önce Arakan krizi konusunda 'teröristleri' suçlayarak 'bilgi kirliliği buz dağı' yorumunu yapmıştı.
BANGLADEŞ'E KAÇAN ARAKANLILAR ÜLKELERİNE GERİ DÖNEMEYEBİLİR
Hükümetin Enformasyon Komitesi'nden dün yapılan açıklamada "Köylerini terk edip başka bir ülkeye sığınanlar, saldırılara karıştıkları için tutuklanmaktan korkanlar. Sakinler ikaçmayan köylere yasal koruma sağlanacak" dendi.
Daha önce de 'teröristlerle bağlantısı olmadığını kanıtlayan' Arakanlı Müslümanlar'a hükümetin barınma yardımı yapacağı belirtilmişti.
Myanmar'ın nüfusunun yüzde 90'ınını Budistler oluşturuyor. Arakan vilayetinin nüfusunun çoğunluğu ise Müslümanlardan oluşuyor.