Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) rakamlarına göre o zamandan bu yana Bangladeş'e 400.000 Arakanlı Müslüman sığındı.
Af Örgütü açıklamasında Deimos ve Planet Labs gibi şirketlerden sağladıkları uydu fotoğraflarının 'meskun bölgede her biri en az 375 metre boyunda olan geniş çaplı 80 yangın' olduğunu gösterdiğini belirtti.
Amnesty International images show ‘systematic burnings’ of Rohingya villages https://t.co/rIznpzWJO5 pic.twitter.com/1nmaaClc97
— Wall Street Journal (@WSJ) September 15, 2017
Af Örgütü, konuştukları görgü tanıklarının, Myanmar ordusu ve destekçi grupların benzin ya da roketatarlarla köyleri yaktıklarını ve Arakanlıları rastgele vurduklarını söylediklerini aktardı.
Myanmar ordusu ise, 25 Ağustos'taki polis noktalarına saldırı sonrası Arakanlı isyancıları hedef aldıklarını söylüyor ve sivilleri hedef aldıkları suçlamalarını reddediyor.
'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ'
Af Örgütü'nün Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan, "Bu kanıt inkar edilemez. Myanmar güvenlik güçleri Arakanlıları Myanmar'dan kovmak için kuzeydeki Arakan eyaletini planlı bir kampanyayla ateşe veriyor. Yanlış olmasın, bu bir etnik temizlik. Burada açık ve sistematik bir ihlal var. Güvenlik güçleri bir köyü kuşatıyor, panik halinde kaçan insanları vuruyor ve sonra evleri yakıyor. Yasalara göre bunlar insanlığa karşı suç" dedi.
80+ fires have burnt entire #Rohingya villages to the ground. What’s happening in #Myanmar is ethnic cleansing: https://t.co/k3DqbKZSdx pic.twitter.com/qQNt8lldpU
— AmnestyInternational (@amnesty) September 14, 2017
Daha önce BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Arakan'da 'potansiyel bir etnik temizlikten' endişe duyduklarını açıklamıştı.
Af Örgütü, Arakanlı isyancıların Budistlerin evlerini yaktıklarına dair güvenilir duyumlar aldıklarını ancak bunları bağımsız olarak doğrulayamadıklarını da açıkladı.
BM İnsan Hakları Konseyi'nin de Myanmar'da yaşananlarla ilgili pazartesi günü bir toplantı yapması bekleniyor.