Rus savunma sistemlerinin yurtdışına, özellikle de NATO ülkelerine, ihracı, bu sistemlerdeki gizli savunma teknolojilerinin diğer ülkelerin eline geçeceği yönündeki tartışmaları her zaman beraberinde getiriyor.
National Interest (NI) dergisinde yayınlanan bir makalede de, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan S-400 anlaşmasının, NATO'ya modern Rus hava savunma sistemleri teknolojisini 'hediye edeceği' ve İttifak'ın bu sayede sistemlere karşı etkili bir 'panzehir' geliştirebileceği ifade edildi.
Sputnik'in bu konudaki sorularını yanıtlayan Rus ‘Arsenal Oteçestva’ dergisinin genel yayın yönetmeni Viktor Murahovskiy, yapılan yorumların laf kalabalığı olduğunu kaydetti.
Murahovskiy, ihraç edilen sistemlerin muharebe özellikleri bakımından Rus ordusunun envanterinde bulunan sistemlerin gerisinde olduğunu ve devlet sırrı olarak korunan en yeni teknolojileri içermediğini vurguladı.
Murahovskiy, "İhraç edilen sistemlerin teknik pasaportu, Rusya Savunma Bakanlığı ve Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi'nin kontrolü altında. Bakanlığın izni olmadan, hiçbir sistem Rusya'nın ulusal güvenliğini tehdit edecek bir konfigürasyonla ihraç edilmeyecek. S-400'ler de buna dahil" dedi.
HODARENOK: YABANCI UZMANLARIN ELİ BOŞ KALIR
'BAZI ÖZELLİKLERİ BULUNMASA DA, TÜRKİYE EN GELİŞMİŞ SİSTEMLERDEN BİRİNİ ALIYOR'
İhraç edilen S-400'lerde bazı özelliklerin yer almadığını da anımsatan Hodarenok, "S-400'ler buna rağmen muharebe potansiyellerini koruyor. Türkiye, dünyanın en gelişmiş savunma sistemlerinden birine sahip olacak ve hava sahasını güvence altına alacak" ifadelerini kullandı.