Uluslararası stratejik askeri tatbikat olan Zapad-2017 Belarus'ta ve Rusya'nın batısındaki üç bölgede dün başladı ve 20 Eylül'e kadar sürecek. Daha önce 2009 ve 2013 yıllarında düzenlenen tatbikat, birkaç bir yılda bir tekrarlanıyor. Ancak tatbikat, bu yıl NATO ve medya tarafından Rusya karşıtı histerinin körüklenmesine yönelik bir amaç olarak kullanılıyor.
Moskova ise Batı'nın tatbikatın şeffaf olmadığına dair eleştirilerini reddediyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tatbikat nedeniyle Rusya karşıtı histerinin körüklenmesini provokasyon olarak niteleyerek, her şeyin uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade etti.
Сегодня началось совместное стратегическое учение #Запад2017 вооруженных сил России и Белоруссии https://t.co/4ReRDy9AJ3 pic.twitter.com/mDeWyWREVO
— Минобороны России (@mod_russia) September 14, 2017
ORTAYA ATILAN AKIL ALMAZ RAKAMLAR
Ancak bu gibi resmi rakamlar Batılı politikacılar tarafından abartılarak basına servis ediliyor.
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, tatbikat kapsamında NATO'nun doğu sınırında 100 binden fazla askerin yer alacağını ve bunun Rusya tarafından bir güç gösterisi olduğunu ileri sürdü.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da bu 'şaşırtıcı' iddiaların tamamen asılsız olduğunu ifade etti.
Bir başka abartılı iddia da bu ayın ilk günlerinde Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksandr Turçinov'dan gelmişti.
Turçinov, Zapad-2017'de 240 bin asker, 10 bin askeri teçhizat ve 100 uçağın olacağını öne sürmüştü.
AMAÇLAR VE SENARYOLAR
Ancak bazı senaryolarda, dışarıdan silah desteği alan aşırıcı grupların terör saldırısı gerçekleştirmek için Belarus'a ve Rusya'nın Kaliningrad bölgesine sızdığı ileri sürülüyor. Moskova ise tatbikatın tamamen savunma amaçlı olduğunu ve hiçbir ülkenin hedef alınmadığına dikkat çekiyor.
Bazı Batılı siyasetçiler ise bu açıklamalara ‘kulak tıkamaya' devam ediyor. Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite tatbikatı 'Batı'ya karşı saldırgan bir savaş oyunu' olarak nitelerken, ABD'nin Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Ben Hodges da ‘Truva atı' benzetmesini yaptı. Hodges, NATO'nun doğu sınırına teçhizat ve asker konuşlandırmak için kullanılabileceğini söyledi.
Facts about #Zapad2017 — drills that cause media hype and NATO's hysteria https://t.co/iSjS6OU5IJ pic.twitter.com/1OLgJcemiU
— RT (@RT_com) September 14, 2017
'KİMSEYE SALDIRMAYI PLANLAMIYORUZ'
Belarus da şeffaf olmama suçlamalarına karşı, tatbikatın 2011 Viyana Belgesi'ne uygun olarak gerçekleştirildiğini belirterek, farklı ülkeleri gözlemci olarak davet etti.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko "Kimseye saldırmayı planlamıyoruz. Katılmak isteyen herkesi davet ettik. Bırakalım gelip izlesinler" dedi.
Belarus Savunma Bakanı Andrey Ravkov da temmuz ayında BM, NATO ve AGİT gözlemcileri de dahil, 80 yabancı gözlemciyi davet ettiklerini ve saklayacak hiçbir şeyleri olmadığını ifade etmişti.
ÇİFTE STANDART
İsveç, Zapad'la aynı dönemde son 20 yılın en büyük tatbikatını gerçekleştiriyor. Üstelik asker sayısı Zapad'dakinden çok daha fazla ve amaç da olası bir 'Rus saldırısına' hazırlanmak.
Yaz aylarında da NATO, Avrupa'nın farklı yerlerinde 18 tatbikat gerçekleştirdi.
ABD'li General John Healy'nin açıklamasına göre bu tatbikatlarda 40 bin asker yer aldı.
Öte yandan Macaristan, Romanya ve Bulgaristan da ABD liderliğindeki 'Saber Guardian' 2017 tatbikatına katıldı ve bu tatbikata da 25 bin asker ve 22 müttefik hazır bulundu.