Örgüt, radikal İslamcı uluslararası terör örgütleri ile bağlantısı olmadığını öne sürdü.
Myanmar hükümeti bölgede yaşanan son şiddet olaylarından sorumlu tutttuğu örgütü, Arakan'da şeriatla yönetilen bir bölge kurmayı amaçlamak ve Pakistan Talibanı'nın eğittiği militanları barındırmakla suçluyordu.
'BU ÖRGÜTLERİN ARAKAN SORUNUNA DAHİL OLMASINI HOŞ KARŞILAMIYORUZ'
ARSA, Twitter hesabından yaptığı açıklamasında "El Kaide, IŞİD, Leşker-i Tayyibe veya herhangi bir uluslararası terör örgütü ile bağımız yok. Bu örgütlerin Arakan sorununa dahil olmasını hoş karşılamıyoruz. ARSA bölgedeki ülkelere bu teröristlerin Arakan'a girmesini ve mevcut durumu daha da kötüleştirmelerini önlemeleri çağrısı yapıyor" ifadelerini kullandı.
STATEMENT (14.9.2017): #ARSA
— ARSA_The Army (@ARSA_Official) September 14, 2017
— On Humanitarian Pause
— Categorically Denies Allegations of Links with Transnational Terror Groups.#Rohingya pic.twitter.com/IpHSNd5qgO
AÇIKLAMA EL KAİDE'NİN ÇAĞRISININ ARDINDAN GELDİ
Uluslararası Krizi Grubu adlı kuruluş ise ARSA'nın Suudi Arabistan'a göç eden Arakanlılar tarafından yönlendirildiğini, alandaki operasyonlarının ise yurtdışında eğitim almış militanlar tarafından yönetildiğini iddia etti.
Myanmar hükümeti geçen ay ARSA militanlarının Arakan'da bir dizi kontrol noktasına yaptığı koordineli saldırıların ardından bölgede operasyon başlatmıştı.
Bangladeş'e kaçan siviller orduyu köyleri yakmak ve yargısız infazlarla, insan hakları örgütleri de Myanmar hükümetini ülkedeki 1.1 Arakanlı Müslüman'ı bölgeden sürmek amacıyla ARSA'nın saldırılarını 'kılıf' olarak kullanmakla itham ediyor.
Yaşanan şiddet olayları nedeniyle bölgeden yaklaşık 400 bin Arakanlı Müslüman'ın yanı sıra yaklaşık 30 bin Budist'in de göç ettiği belirtiliyor.