"Belli bir süredir, Türkiye Avrupa Birliği'nden uzaklaşıyor. Avrupa, olgun demokrasilerin olduğu bir kıtadır. Bazen Türkiye'de, birliğe katılımı durdurup ardından üyelik müzakerelerinin başarısızlığı için AB'yi suçlamak isteyenler olduğu izlenimine kapılıyorum."
Juncker, ‘öngörülebilir gelecekte' Türkiye'nin birliğe üyeliğinin gerçekleşmeyeceğini belirtti.
Juncker, "AB, Türk halkına her zaman elini uzatacak fakat Türkiye, üyelik müzakerelerinin başarısız olması için zemin hazırlıyor gibi görünüyor" diye konuştu.
'GAZETECİLERİMİZİ SERBEST BIRAKIN'
Türkiye'ye çağrıda bulunan Juncker, "Gazetecilerin yeri haber merkezleridir, cezaevleri değil. Gazetecilerimizi serbest bırakın" dedi.
'ERDOĞAN HAKARET ETMEKTEN VAZGEÇMELİ'
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da mesajlar veren Juncker, Erdoğan'ın Avrupalı liderlere 'faşist' ve 'Nazi' diyerek 'hakaret etmekten' vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığıan göre Juncker konuşmasında AB üyesi ülkelerden aralarındaki iş birliğini derinleştirmelerini isteyerek bütün üye ülkelerin euro para birimine geçmesi gerektiğini savundu. AB üyesi 28 ülkeden 19'u euro para birimini kullanıyor.
'AB DAHA DA BÜYÜMELİ'
Juncker ayrıca AB üyesi bütün ülkeleri Schengen Bölgesi'ne dahil olmaya davet etti. AB'nin daha da büyümesi gerektiğini söyleyen Juncker, 2025 yılında Birliğin üye sayısının 30'a çıkabileceğini belirtti.
Juncker, Bulgaristan ve Romanya'nın da Schengen bölgesine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
AB Komisyonu Başkanı, tüm kriterleri yerine getirir getirmez Hırvatistan'ın da Schengen bölgesine tam üyeliği hak ettiğini söyledi.
Juncker, ‘Avrupa Birliği şüpheciliği' (euroscepticism) içinde olan hükümetlerden Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya da ‘zeytin dalı' uzattı.
Juncker, "Doğudan batıya, Avrupa iki ciğeriyle de nefes almalı. Aksi takdirde kıtamız, oksijen için çırpınmaya başlayacak" dedi.
"Herkesin eşit olduğu bir birlikte, ikinci sınıf tüketici olamaz. Bazı Avrupa bölgelerinde, ambalajlama ve damgalama aynı olmasına rağmen, insanlara diğer ülkelere kıyasla düşük kalite gıda satılmasını kabul etmeyeceğim" diye konuştu.
'AKDENİZ'DE AVRUPA'NIN ONURUNU İTALYA KURTARIYOR'
Konuşmasında sığınmacılar konusuna da değinen Juncker, göç için yasal yolların oluşturulması gerektiğini, bu sayede Libya'da mülteci kamplarındaki 'skandal durumun' da sonlandırılabileceğini belirtti.
AB'ye geçen yıl 720 bin iltica başvurusunun yapıldığını söyleyen Juncker, İtalya'yı bu konuda sergilediği çabalar nedeniyle övdü ve "Akdeniz'de Avrupa'nın onurunu İtalya kurtarıyor" dedi. Juncker'in bu sözleri parlamentoda alkışlandı.
'AVRUPA KOMİSYONU VE AB KONSEYİ BAŞKANLIĞI BİRLEŞTİRİLMELİ'
Juncker ayrıca, AB'nin daha güçlü ve etkili olabilmesi için Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığının birleştirilmesi gerektiğini vurguladı.