1 Ekim'de yapılacağı iddia edilen bağımsızlık referandumunda 'evet' oylarının çok olması halinde yürürlüğe girmesi öngörülen söz konusu yasa, referandumun ardından Katalonya'nın bağımsız bir cumhuriyet olarak ilan edilmesi, bağımsızlık girişimlerinden dolayı yargılanan Katalan siyasetçilere af getirilmesi, Katalonya'nın kendi üst mahkemesine ve maliyesine sahip olması gibi maddeleri içeriyor.
Bağımsızlık talebiyle Katalonya yerel parlamentosunda atılan tüm adımları engelleyen Anayasa Mahkemesi, 6 Eylül'de kabul edilen Referandum Yasası ve ona bağlı olarak Katalan hükümetinin imzalayıp ilan ettiği 1 Ekim'de bağımsızlık referandumuna gitme kararını da durdurmuştu.
Mahkeme kararına tepki gösteren Katalonya yerel hükümeti, bağımsızlık referandumunun gerçekleşeceğini iddia ediyor. Katalonya radyosu RAC1'e konuşan özerk yönetim başkanı Carles Puigdemont, "1 Ekim'de oy kullanılacağını" iddia ederek, referandum ile ilgili müzakerede bulunmak için İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'dan görüşme talep ettiğini söyledi.
BAŞKANIN GÖREVDEN ALINABİLMESİNE İTİRAZ
İspanya hükümeti ise 1 Ekim'de hiçbir şekilde oy kullanılmasına müsaade etmeyeceğini açıkladı. Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi Savcılığı, Katalonya yerel polisi Mossos d'Esquadra'nın Genel Müdürü Josep Lluis Trapero, İspanya Emniyet Müdürlüğünün Katalonya bölgesi müdürü Sebastian Trapote ve Katalonya'daki Jandarma Komutanı Angel Gozalo'yu çağırarak, söz konusu referandumla ilgili tüm malzemelerin toplatılması ve olası bir direnişe karşı müdahale edilmesi talimatını verdi.
Katalonya'da bulunan 948 belediyeden 674'ü 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumu için kendilerine ait kamusal binaların kullanılabileceği açıklarken, Barcelona, Tarragona, Lleida, Badalona, Terresa gibi önemli kentlerin belediyeleri ise hukuksal garanti olmadığı için Katalonya yerel hükümetiyle işbirliği yapmayacaklarını duyurdu.