Meşruluk tartışmalarının öne çıktığı tartışmalı genel kurul oturumunda kabul edilen referandum yasasının resmi gazetede yayınlanmasının ardından, hemen Katalonya özerk yönetim hükümetinin Bakanlar Kurulu'nu toplayan Puigdemont, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapılması kararının altına imza attı.
BİRLİK YANLISI VEKİLLER OYLAMAYA KATILMADI
Katalonya parlamentosunda ayrılıkçı 'Junts pel Si' (Evet için Birlikte) ve sol eğilimli 'Halk Birliği Adaylığı' (CUP) partisi çoğunlukta bulunuyor.
Oylamada 135 parlamento üyesinden 72'si bağımsızlık referandumunun lehine oy kullanırken, 11 üye çekimser kaldı.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un Halk Partisi'nden vekiller, Sosyalist Parti ve birlik yanlısı Ciudadanos partisinden vekiller oylamadan önce parlamentoyu terk etti.
Halk Partisi vekilleri bağımsızlığı onaylamadıklarını sıralarına İspanya ve Katalan bayraklarını bırakarak gösterdi.
RAJOY, KARARA İTİRAZ İÇİN YASAL GİRİŞİMLERİ BAŞLATTI
Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Katalonya'da şimdiye kadar olan tüm ayrılıkçı siyasi girişimlerde olduğu gibi bu kez de Devlet Konseyinden rapor isteyen Rajoy'un Anayasa Mahkemesi'ne itirazı sunacağı belirtildi.
Ayrıca İspanya Başbakan'ının, Kral 6. Felipe, ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez, hükümete dışarıdan destek veren Ciudadanos partisinin lideri Albert Rivera ile sürekli telefonda görüştüğü ve durum analizi yaptığı kaydedildi. Rajoy'un, Katalonya meselesini konuşmak üzere bugün Sanchez ve Rivera ile ayrı ayrı görüşmeler yapacağı da duyuruldu.
'KATALONYA HÜKÜMETİ DİKTATÖRLÜĞE YAKLAŞIYOR'
Hükümet kaynaklarından verilen bilgilerde, Anayasa Mahkemesi üyelerinin bugün yapacağı olağanüstü toplantıda, hükümetin yapacağı bağımsızlık referandumuyla ilgili itirazı ve Katalonya özerk yönetim parlamentosundaki usulsüzlük ve anayasaya aykırılık suçlamalarını görüşeceği belirtildi. Anayasa Mahkemesinin hükümetin itiraz başvurusunu kabul etmesi halinde bu yasa ve referandum kararının üzerinden daha 24 saat geçmeden otomatik olarak askıya alınacağı da vurgulandı.
'REFERANDUM ÖNCESİ İSPANYOL DEVLETİNİN KORKUTMA GİRİŞİMİ'
25 Eylül'de Artur Mas ve diğer 10 kişiyi bilgi vermeye çağıran Sayıştay, 9 Kasım 2014 tarihindeki halk oylanması için kamu kaynakları kullanılarak yapılan tüm harcamaların geri ödenmemesi halinde sorumluların mal varlıklarına el konulacağını açıkladı.
Katalonya özerk yönetim başkanı Carles Puigdemont, Sayıştay'ın kararını 'referandum öncesinde İspanyol devletinin tehdit ve korkutma girişimi"'olarak yorumladı. Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere destek veren 'Katalonya Ulusal Asamblesi' (ANC) ve 'Omnium Cultural', Sayıştay'ın istediği 5 milyon 120 bin avronun ödenmesi için para toplama kampanyası başlattı.