Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Dairesi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev'in yaklaşık 10 ülkenin S-400 alımı yönünde başvuruda bulunduğu açıklamasını değerlendiren Murahovskiy, Sputnik'e açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:
"Bu, Suriye'deki Hmeymim ve Tartus üslerinin savunması için S-400 sistemlerinin kullanılmasıyla ilgili. Bunu neden fark ettiler? Çünkü bu sistemin menzili, diğer ülkelere ait uçaklar için uçuşa yasak bölge haline geldi. Suriye'deki sistemlerin kontrol ettiği bölge, düşman için büyük sorun yaratan erişime kapalı bölge haline geldi. Rusya bu tür bölgeleri Hmeymim ve Tartus dışında Kaliningrad, Kırım ve Sahalin'de oluşturdu. Diğer ülkeler de bu sistemleri alarak ABD gibi gelişmiş ordular için bile geçilmesi zor veya tamamen geçilemeyen yasak bölgeler oluşturabilecek."
'ÇİN'İ RAKİP GÖREN ÜLKELER DE S-400'E İLGİ DUYABİLİR'
Hindistan ve Türkiye dışında Mısır ve İran'ın da Rus hava savunma sistemlerine ilgi duyabileceğini söyleyen uzman, "Çin'i rakip olarak gören bazı Güneydoğu Asya ülkeleri de S-400'e ilgi duyabilir" dedi.
Moskova merkezli Küresel Silah Ticareti Analiz Merkezi Başkanı Igor Korotçenko da Sputnik'e açıklamasında, S-400 gibi Rus hava savunma sistemlerinin modern küresel silah pazarının en ileri teknolojili segmenti olduğunu belirterek şunu dedi: "Rusya başta S-400 ve S-300V4 olmak üzere kendi silahlarıyla bu sektörde en gelişmiş ürünlere sahip. Bu sistemlerin tek rakipleri ABD hava savunma sistemi Patriot'un son modifikasyonu olan PAC-3."
Sonucu ilk 2-3 haftada belirlenen günümüzdeki savaşların özelliğinin Rus uzun menzilli hava savunma sistemlerine olan talebi yükselttiğini belirten Korotçenko, S-400'ün tüm tehditleri ortadan kaldıracak yetenekte olduğunu kaydetti.