Bilim insanlarına göre gecenin bir vakti KFC (fast food zinciri) yemekten hoşlanıyorsanız yalnızlıktan mustarip olma ihtimaliniz bir hayli yüksek.
ABD'nin Oregon eyaletindeki Oregon Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, yalnız insanların sosyal açlıklarını gidermek için üzerinde insan yüzü olan ürünlere yöneldiğini ortaya koydu.
Lonely people favour brands that have a face on them | Daily Mail Online https://t.co/Rf22rCQDOn
— HISCWindsor&Egham (@HomeInsteadac) August 25, 2017
Araştırmayı yapan ekipte yer alan Bettina Cornwell bu bulgunun kökeninde ise insanın bir yere ait olma dürtüsünün yattığını belirtti: "Görsellerin, tüketicinin sosyal ilişkilerinin eksikliğinden doğan boşluğunu doldurma işlevi var (…) İnsanlar arası ilişkilerin eksikliği bireyleri aktif olarak bir bağlanabilecek bir kaynak arayışına iter. Yalnız bireyler görsellerde insan yüzleri bulmaya daha meyilliler çünkü sosyalleşmek için büyük bir arzu duyar."
"Visuals can fill a void for consumers experiencing a lack of social connection." @UOBusiness @BettinaCornwell. @qz https://t.co/UZEsiE80SO pic.twitter.com/5Wa62ZOaMX
— University of Oregon (@uoregon) 23 Ağustos 2017
Resim alanıyla da ilgilenmiş olan Cornwell, çalışmasının parçası olan deneyde kendi hazırlamış olduğu 18 adet görselden yararlandı. İnsan yüzleri içeren ve içermeyen görselleri şarap şişelerinin üzerine etiket olarak yapıştıran Cornwell, daha sonra katılımcılara ürünlerle ilgili sorular yöneltti.
Sonuçlar, üzerinde insan yüzü bulunan etiketlerin katılımcılar üzerinde açık ara daha olumlu etki bıraktığını ortaya koydu. Deneyde, katılımcıların soyut figürleri insana benzetme eğiliminin, yalnızlıklarıyla doğru orantılı olduğu da görüldü.
Cornwell, yardım derneklerinin ve kar amacı gütmeyen kuruluşların bu çalışmadan pek çok ders çıkarabileceğini söyledi: "Eğer simgelerinde bir insan yüzü görseli kullanırlarsa insanlarla bağ kurmaları ve amaçlarını anlatabilmeleri kolay olacaktır."
Daha önce insanların kişiliklerinin satın alma alışkanlıkları üzerindeki etkisi üzerine bir çok araştırma yapılmış olsa da söz konusu çalışma, odağında markaların görsellerini bulundurması açısından ilk olma niteliği taşıyor.