Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ve Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın da katıldığı toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, fuara Myanmar'dan ilk kez bakan düzeyinde katılımın gerçekleştiğini, Rusya'nın partner ülke olması için de kendisinin ısrarcı olduğunu ifade etti.
Rus dostlarına, İEF'nin, Türkiye ile özdeşleşen tarihi bir fuar olduğunu söylediğini anlatan Zeybekci, "Bu fuara Rusya'nın katılmasında büyük bir anlam var demiştim. Kendileri kısa sürede, 4-5 aylık bir dönemde katılma kararı aldılar ve katıldılar. Bunun Türkiye'de çok büyük bir yankı ve karşılık bulduğunu kendileri de bu ziyaretlerinde fark edeceklerdir" diye konuştu.
Bugün düzenlenecek Rusya-Türkiye İş Forumu'na 500'ün üzerinde Türk ve 250 civarında Rus iş insanının katılacağını aktaran Zeybekci, bu toplantıda iki ülkedeki fırsatların yanı sıra üçüncü ülkelerde iş yapma projelerinin de masaya yatırılacağına işaret etti.
'RUSYA VE TÜRKİYE BİRBİRİNİN KADERİDİR'
Bugünkü iş forumuyla İzmir'in canlı ruhunun ikili ilişkilere yansıyacağına inandığını vurgulayan Zeybekci, "Rusya ve Türkiye birbirinin kaderidir. Türkiye ve Rusya birbirini tamamlama kabiliyeti en yüksek olan iki ülke, birbirinin asla rakibi değil, birbirinin rakibi olması mümkün değil. İki ülkenin birbirini tamamlama anlamında çok önemli imkan ve fırsatları var" diye konuştu.
İzmir Fuarı'nın, binlerce yıl öncesindeki canlı pazar havasını taşıdığını, kentin 10 bin yıldan bu yana Asya ve Avrupa'nın birbirine açılan kapısı ve Çin'den gelen İpek Yolu'nun denize ilk ulaştığı liman olduğunu ifade eden Zeybekci, kentte 5 bin civarında ihracatçının bulunduğunu, 13 OSB, 2 serbest bölge ve 3 teknoloji geliştirme bölgesinde çalışmalar yürütüldüğünü, üçüncü serbest bölge kurulması için de hazırlık yapıldığını dile getirdi.
İzmir'in Doğu Akdeniz ekonomisinin merkezi olduğuna işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu: "Türkiye şu an itibarıyla G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen üçüncü ülkedir. Türkiye, 2016'daki ihanet girişimine ve tüm olumsuzluklara rağmen geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5 büyümeyi başaran bir ülkedir. Türkiye, 2017 ilk çeyreğindeki yüzde 5 büyüme, 12 Eylül'de açıklanacak rakamlarda yüzde 5'in üzerinde büyüme, üçüncü çeyrekte yüzde 7'nin üzerinde ve yıl sonu itibarıyla da yaklaşık yüzde 5.5'in üzerinde büyümeyi yakalayan bir ülke olacaktır.
Türkiye önümüzdeki 10 yılda en çok enerji yatırımın yapılacağı ükelerden biri olacaktır. Enerji teknolojileri alanında fırsatların olduğu bir ülke konumuna gelecektir. Ulaştırma, haberleşme teknolojilerinde, savunma teknolojilerinde, tarım teknolojilerinde fırsatlar ülkesi olacak. İnşaat ve inşaat teknolojilerinde de fırsatlar ülkesi olacaktır. Bu sene fuarın teması inovasyon ve enerji. Onun için Rusya'nın ortak üke olarak katılması ayrı bir önemi haiz."
'SERBEST TİCARET ANLAŞMASINI BU YIL BİTMEDEN İMZALAMAYI HEDEFLİYORUZ'
İki ülkenin ilişkilerde 2015 yılının kasım ayı öncesine dönmeye yakın bir konuma geldiğini ifade eden Zeybekci, kısıtlamaların kaldırılmasının ardından ticarette tam anlamıyla serbestliğe geçmeyi, hizmetler ve yatırımlar alanında Serbest Ticaret Anlaşması'nı bu yıl bitmeden imzalamayı hedeflediklerini aktardı.
'AVRASYA GÜMRÜK BİRLİĞİ'NE GİRMEK İSTİYORUZ'