Araştırmanın başındaki isimlerden Dr. Jochen Brocks, bu gizemli sorunun cevabının, Avustralya'nın merkezindeki eski tortul kayaçlarda yattığını söyledi.
ANU Yer Bilimleri Araştırma Okulu'ndan Brocks, süreci şöyle anlattı:
"Biz bu kayaları toz haline getirdik ve eski organizmaların moleküllerini ayıklayıp çıkardık. Bu moleküller, her şeyin 650 milyon yıl önce ilginç bir hal almaya başladığını gösterdi. Bu, ekosistemin değişimiydi, alglerin yükselişiydi."
Brocks, alglerin yükselişinin, Dünya tarihinin en derin ekolojik değişimini tetiklediğini, aksi takdirde insanların ve hayvanların var olamayacağını vurguladı.
Study solves mystery of how first animals appeared on Earth https://t.co/IzwgDIj3ob via @physorg_com
— Sohail Bhatti (@PHcritique) August 17, 2017
'BAKTERİLERİN HÜKÜM SÜRDÜĞÜ OKYANUSLAR, YAŞANABİLİR BİR DÜNYAYA DÖNÜŞTÜ'
Brocks sözlerine şöyle devam etti:
Brocks'un anlatımına göre okyanustaki yüksek seviyedeki besin ve küresel sıcaklığın yaşanabilir serinliğe erişmesi, alglerin hızla yayılması için ‘mükemmel ortamı' yarattı.
Böylece bakterilerin hüküm sürdüğü okyanuslar, daha kompleks bir hayatın yaşamasına olanak sağlayan bir dünyaya dönüştü.
Brocks şu ifadeleri kullandı:
"Besin zincirinin en altındaki bu büyük ve besleyici organizmalar, karmaşık bir ekosistemin evrimi için gerekli enerjiyi sağladı. Bu ekosistemler, insanlar da dahil büyük ve karmaşık hayvanların Dünya'da büyümesini sağladı."
Söz konusu araştırma Nature dergisinde yayınlanırken, bulgular bu hafta Fransa'nın başkenti Paris'teki Goldschmidt Konferansı'nda sunulacak.
Araştırmacılardan Dr. Amber Jarett, orta Avustralya'daki eski tortul kayaçların, Dünya'nın ‘Kartopu Dünya' döneminden sonraki süreciyle doğrudan bağlantılı olduğunu keşfetti.
Jarett, "Bu kayaların içinde fosil moleküllerin sinyallerini keşfettik. Ve Kartopu Dünya'nın, büyük ve karmaşık bir yaşamın evrimiyle doğrudan ilgili olduğuna dair çığır açan bir keşif yaptığımızı anında anladık.