Ancak Sırbistan Savunma Bakanlığı bu haberi yalanladı. Bakan Aleksandr Vulin, REGEX tatbikatının NATO değil bölgesel bir girişim olduğunu, bu tatbikatın daha önce Türkiye, Yunanistan, Bosna Hersek ve Ürdün’de yapıldığını belirterek, “Üstelik bu, NATO standartlarına göre Sırbistan’da geçen ilk tatbikat değil” diye hatırlattı.
'VUCİC İKTİDARINDA SIRBİSTAN NATO ÜYESİ OLMAYACAK' AÇIKLAMASI
Buna rağmen NATO’nun Sırbistan’da tatbikat yapacağı yönündeki haber, toplumda oldukça negatif tepki yarattı ve elbette bu girişimin, NATO üyeliği yönünde atılan bir adım olup olmadığı tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Oysa Savunma Bakanı, Aleksandr Vucic iktidarda kaldığı sürece Sırbistan’ın NATO üyesi olmayacağını kaydetmişti.
'TATBİKAT, NATO STANDARTLARINA GÖRE YAPILIYOR'
Rusya Stratejik Araştırmalar Kurumu’ndan Sergey Yermakov, ilk bakışta her şeyin gerçekten de sıradan bir tatbikat olarak görüldüğünü belirterek, “Ancak bir nüans var” dedi.
'NATO'NUN YUGOSLAVYA'YA BARIŞ GETİRME ÇABASININ, BİR ÜLKENİN YOK OLMASIYLA SONUÇLANDIĞINI UNUTMAYALIM'
'NATO SESSİZCE SIRBİSTAN'A NÜFUZ ETMEYE ÇALIŞIYOR'
Belgrad Üniversitesi’nden Srdjan Perisic, NATO’nun sessiz olarak Sırbistan’a nüfuz etmeye çalıştığını, 1999 bombardımanlarını unutmayan vatandaşların bundan rahatsız olduğunu belirterek, bu konuda şu yorumda bulundu: “Uzun yıllardır Sırbistan’ın NATO kurumlarıyla yakınlaşmasını gözlemliyoruz, üstelik bunlar medyaya yansıtmadan yapılıyor, bunda NATO’nun kendisi ısrarcı oldu, çünkü onlar ülkemize ancak böyle sızabileceklerini biliyor. Elbette bu tatbikata katılımın üyelik yolunda bir adım olduğunu söylemek doğru olmaz ama bunun, Sırp toplumunun yavaş yavaş NATO’ya alıştırma girişimi olduğunu söyleyebiliriz, amaç gelecekte rahat bir şekilde Belgrad’da NATO’ya katılmayı talep edebilmek”.
NATO’yla işbirliği konusunda Rusya’nın hiçbir zaman Sırbistan’a baskı yapmadığını kaydeden Perisic, “Şimdi de kızgınlık olmayacak. Oysa Batı her defasında Rus-Sırp tatbikatlarıyla ilgili rahatsızlığını dile getiriyor” dedi.