Turizmin dış politikada yaşanan krizlerden doğrudan etkilendiğine işaret eden Kızıldağ, “Türkiye’nin diğer ülkelerle ilişkilerinin daha pozitif hale gelmesinden sonra turizm rakamları da düzelecektir” diye konuştu.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin turizm gelirindeki artış, ziyaretçi sayısındaki artışın yarısı kadar gerçekleşti. 2017’nin ikinci çeyreğinde Türkiye’ye gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 18.3 artarken, turizm gelirindeki artış ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.7 oranında kalarak 5 milyar 413 milyon 48 bin dolar oldu.
TÜİK verilerini Sputnik’e değerlendiren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ, turizm gelirlerindeki artışın, turist sayısındaki artışın çok altında kalmasının nedeninin Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısındaki düşüşe bağladı. “Özellikle Avrupa ile yaşanan krizden sonra Avrupa’dan gelen turist sayısındaki ciddi düşüşlerden dolayı diğer pazarlardan daha çok turist çekebilmek için uygulanan kampanyalarda paket fiyatları oldukça düşük ve cazip hale getirildi” diyen Kızıldağ, “Bundan dolayı da gelen turistin hem almış olduğu paketlerdeki ucuz fiyatlar, hem de o ucuz paketlerle gelen turistin harcama kapasitelerinin düşük olması nedeniyle turizm gelirleri maalesef beklenen düzeyde gelişmedi” diye konuştu.
Kişi başına turist gelirinin 600 dolar seviyesine düştüğünü kaydeden Kızıldağ, “Bunu da yüksekte tutan özellikle yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye’ye turist olarak gelişleri. Yurtdışında yaşayan Türklerin harcamalarının diğer yabancı turistlerden daha yüksek oluşu o rakamı yukarı çıkarmış durumda” dedi.
TÜİK verilerine göre Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başına ortalama harcaması 611 dolar oldu. Yabancı turistlerin ortalama harcaması 570 dolar, yurt dışında ikamet eden Türklerin ortalama harcaması ise 845 dolar olarak gerçekleşti.
Rusya’dan gelen turist sayısında geçen yıla göre rekor artış yaşanırken, Almanya, Hollanda, Avusturya, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısında ciddi düşüş yaşandı. Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısının düşüşünde siyasi krizlerin etkisi olduğunu vurgulan Kızıldağ, “Hem Hollanda hem Almanya ile, özellikle referandum öncesi yaşadığımız siyasi gerilimler ve Almanya ile hala devam eden siyasi gerginlikler ve bir de Avrupa’da Türkiye aleyhine devam eden ve bilinçli olarak yapılan negatif algı ve imaj operasyonları tabii ki Avrupalı turistlerin Türkiye’ye daha az seyahat etmelerine neden oldu. Hollanda, Almanya ve Avusturya ile yaşanan gerginlik AB ülkelerinin ortak hareket etme güdüsünden dolayı da diğer ülkelerde de belli oranlarda sıkıntı yarattı” dedi.
Türkiye’nin Almanya ile son dönemde yaşadığı siyasi krizin ardından, Almanya Dışişleri Bakanlığı, iş ya da tatil amacıyla Türkiye'ye seyahat edecek Alman vatandaşlarından dikkatli olmalarını istemişti. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın bu uyarısının Türk turizmini olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Kızıldağ, “Almanlar bu tür uyarıları, özellikle bakanlıklar ve seyahatle ilgili kuruluşlar tarafından yapılan açıklamaları çok dikkate alıyorlar. Özellikle bilinçli turist bunu dikkate alıyor. Çok düşük bütçeleriyle başka yere seyahat edemeyecek olanlar ‘Ne olursa olsun önemli değil, gidelim, tatilimizi yapalım’ diyebilir ama bilinçli Avrupalı turist bu uyarıları dikkate alıyor maalesef” diye konuştu.
'DİĞER ÜLKELERLE İLİŞKİLER POZİTİF HALE GELDİĞİNDE TURİZM RAKAMLARI DÜZELİR'
Turizmin dış politikadaki krizlerden doğrudan etkilendiğine dikkat çeken Kızıldağ, “Türkiye’nin normalleşme süreciyle Türk turizmi de ivme kazanacaktır. Türkiye’nin diğer ülkelerle ilişkilerinin daha pozitif hale gelmesinden sonra turizm rakamları da düzelecektir” dedi.