Bayındır, Avrupa'dan gelen turist sayısının artmaması halinde, Ortadoğu ve Rusya'dan kaydedilecek artışların aradaki farkı kapatmasının mümkün olmayacağını dile getirdi.
Bayındır'ın açıklamasından satır başları şöyle:
Turizmde geçen yıla göre daha pozitif bir dönem içindeyiz ancak arzu ettiğimiz günleri henüz yakalayamadık.
Durma noktasına gelen ya da oldukça düşüş gösteren kaynak pazarlarımız, özellikle iş ve kongre turizmindeki kayıp, dolulukların artmasına rağmen gelirlerimizin azalması öncelikli sıkıntılarımız.
Turist sayısı artsa da gelirlerde düşüş var, İstanbul hala Avrupa'daki en ucuz destinasyon.
Özellikle kongre ve kruvaziyer turizminde ana pazarımız konumundaki Avrupa'ya özel önem verilmeli. Avrupa'dan gelen turist sayısı artmazsa Ortadoğu ve Rusya'dan kaydedilecek artışların aradaki farkı kapatması mümkün değil.
Almanya ile gerginlik öncesinde Almanya'dan gelen turist sayısı zaten çok kötüleşmişti. Almanya'dan Türkiye'ye gelenler ağırlıklı olarak bu ülkede yaşamakta olan ve daha düşük gelir grubundan Çek, Slovak ve Hırvatlar ile bu ülkede çalışan Türklerdi.
Kongre turizminde ilk 20'de olan Türkiye 2016'da konumunu kaybederek ilk 50 içinde yer bulamadı, eski seviyeye dönülmesi hiçbir olumsuzluk olmaması durumunda en az 3-4 yıl sürer.
Kongre turizmi için Türkiye'ye gelecek şirket veya kurumların, kongre harcamalarına KDV'den muafiyeti getirilmeli.
2015'te İstanbul'a uğrayan gemi sayısı 345 iken, 2016'da 56'ya; gelen yolcu sayısı ise 600.000'den 44.000'e geriledi. İstanbul'un acilen limana ihtiyacı var.
Turizm sektöründe tahakkuk eden/edecek SGK ve muhtasar ödemelerinin 2019'a kadar faizsiz olarak ertelenmesi, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması sağlanmalı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli birinci sınıf lokantalar, 3,4,5 yıldızlı oteller ile tatil köylerinin lokantalarında KDV oranı yeniden yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmeli.
Turizm yatırımlarının sürdürülebilir olarak planlanması için ‘Yatırım Teşvik Sistemi' revize edilmeli.
Destekler coğrafi bölge belirtilmeksizin tüm ülkeyi kapsamalı, uçaklara uygulanan teşvik sistemi Türkiye'ye otobüsle turist getiren acentelere da sağlanmalı.
Yurtdışı online rezervasyon sitelerinin komisyonları için ödenen KDV yüzde 8'e düşürülmeli; Booking.com sitesinin erişim engeli konusu çözüme kavuşturulmalı.