"Farklı silahlar kullanıldığında endişe vermiyor, S-400 kullanılınca endişe veriyor. Biz kiminle ortak üretime girebilirsek bunu tercih ederiz. Türkiye artık güvenlik noktasındaki bütün simülasyonlarını buna göre yapıyor. Zaten görüşmeler büyük ölçüde tamamlandı."
Rus askeri uzman Boris Rojin, Moskova'nın S-400 satışına önce soğuk baktığını, ancak daha sonra siyasi durumun değiştiğini söyledi. Rojin, "Türkiye ile şu anda Türk Akımı, Beşar Esad'ın akıbeti, Suriye barış süreci gibi birçok konuda işbirliği yapılıyor. S-400'ler ise Ankara'nın dış politikasının revizyonu ile ilgili özel bir durum. Ankara çıkarlarını gözetliyor, Rus turistleri geri getirmek, Rusya'nın uyguladığı tüm yaptırımlarının kaldırılmasını istiyor" diye konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yenilenmesine yönelik büyük yatırım yapmaya hazır olan Erdoğan'ın AB ve ABD ile ilişkilerinin çok iyi bir dönemde olmadığına dikkat çeken Rojin, Ankara'nın bazı planlarının ancak Moskova'nın katılımıyla hayata geçirilebileceğini vurguladı.
Fakat bir önceki hafta ABD Savunma Bakanı James Mattis, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alıp almayacağına bağımsız bir biçimde karar vereceğini söylemişti.
Rojin, "S-400 sistemlerinin ülkemizde şu anda kullanılan sistemlerin olduğunu anlamak önemli. Şimdi S-500 sistemlerinin devreye alınması ile ilgili çalışmalar yapılıyor. S-400'ler bir zaman sonra yaşlanır, ancak şimdilik Rusya'nın hava savunma ağının temelini oluşturuyor. Bu silahlar daha önce Çin'e ve Hindistan'a satılmıştı, bunu örnek aldığımızda yurt dışına satılan silahların ülke içinde kullanılan sürümlerden farklı olduğu görülür. Yani yurtdışına, güvenlik ve bazı askeri sırların gizli kalması amacıyla hafifletilmiş sürümler satılıyor" ifadelerini kullandı.