Almanya'nın tavrının Akdeniz ülkeleri dışında kalan bütün AB ülkeleri tarafından destekleneceğini belirten Faruk Şen şu andaki durumu, "AB bütçesinin yüzde 43'ünü ödeyen Almanya Türkiye'ye tavır aldı" sözleriyle özetledi.
"Almanya'nın bu tavır alışta üç önemli açıklaması var" diyen Şen, bu üç unsuru şöyle açıkladı:
"Bir ben turistlerin Türkiye'ye gelmesine artık sınır getireceğim. Bunu şöyle yapacaklar, vatandaşlarına diyecekler ki; 'Türkiye'ye gittiğinizde başınıza bir şey gelirse biz sizin sorumluluğunuzu almıyoruz'. Burada Alman tur operatörlerinin seyahat edenlere bir sigortası var. Bu açıklamadan sonra Türkiye'ye yapılacak seyahatlerde bu sigorta çok artacak. Türkiye'ye 2015'de 5.4 milyon Alman turist gelmişti, bu sayı 2016'da 3.4 milyona düştü. Ben inanıyorum ki Almanya Dışişleri Bakanı'nın bu açıklamasından sonra 2017 yılında Türkiye'ye gelen Alman turist sayısı 2 milyon civarında kalacaktır.
Üç; Türkiye, AB ülkeleriyle gümrük birliğinin yenileştirilmesi, iyileştirilmesi anlaşmasını yapacak ve bu en geç eylül ayında uygulamaya sokulacak ve 2019'un ortalarına kadar devam edecekti. Almanya'nın bu çıkışından sonra Avrupa Parlamentosu'nda da AB Komisyonu'nda da böyle bir iyileştirmenin olmayacağından hareket edebiliriz."
Almanya'nın enerji kalemleri dışında hem ithalat hem de ihracatta Türkiye'nin bir numaralı partneri olduğunu hatırlatan Faruk Şen, "Türkiye Almanya'dan yaptığı ithalatı gerçekleştiremedikçe buradaki sanayi firmaları gelişemez, Almanya'ya yaptığı ihracatın kesilmesi de Türk ekonomisine büyük darbe vurur" dedi.
Bugün gelinen noktayı, "Şimdi bir inatlaşma var, iki taraf da birbirine tabiri caizse dayılanıyor" diye açıklayan Şen sözlerini şöyle sürdürdü:
"Almanya çok geri adım attı. İncirlik konusunda epey bir zaman bekledikten sonra baktı ki çözüm olanağı yok ses çıkarmadan Ürdün'e gitti. Fakat Alman Dışişleri Bakanı Gabriel Türkiye'ye geldiğinde bir söz almıştı. Alman parlamenterler Konya'daki askeri üssü ziyaret edebilecekti. Onun iptali ve insan hakları savunucusu Alman'ın da tutuklanması bardağı taşıran son damla oldu. Ve Almanya kendi kamuoyuna karşı ben Tayyip Erdoğan'ın her dediğine evet demiyorum, tepkimi göstereceğim diye bu adımı attı. Ki bu adımı atan Dışişleri Bakanı ve partisi Türkiye'ye olumlu bakan bir gruptu."
TAVAK Başkanı Faruk Şen yaklaşık 80 milyonluk nüfuslarıyla Avrupa'nın iki devi olan Türkiye ve Almanya'nın ilişkilerini onarmalarının artık cumhurbaşkanları düzeyinde görüşmelerle mümkün olabileceğini vurguladı.