RS FM'de Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle'ye katılan CHP Berlin Temsilcisi Kenan Kolat, devlet yetkililerinden karşılıklı olarak gelen sert açıklamalar sonrasında resmin Almanya tarafından nasıl göründüğüne ilişkin değerlendirmeler yaptı:
"Almanya'da Türkiye ile ilgili bir siyaset değişikliği olacağı çok açık bir şekilde ortaya kondu. Almanya genellikle bu tür durumlarda daha yumuşak tavırlar sergiler. Ancak burada alınan bir tavır artık bir değişikliğin olacağını gösteriyor" diyen Kenan Kolat, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in ifadelerini şöyle yorumladı:
"Türkiye'ye gelecek turistlere daha dikkatli olunması gerektiğinin söylenmesi turizme balta vuracaktır. Türkiye'de yatırım yapan Alman şirketlerine verilen kredilerin gözden geçirilecek olması bir başka soruna yol açacaktır. Avrupa Birliği'nin başvuru sürecinde Türkiye'ye verdiği miktarları kesme veya geri alma konusu gündeme gelecektir. Yani Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkilerde daha da sertlik olacağı görülüyor.
Bunun bir sonraki aşaması ambargo. Henüz o aşamaya gelinmedi. Gelinmesin de zaten. Çünkü bütün bu oluşan hava buradaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına da olumsuz etki yapıyor."
Türkiye'de bir hukuk devletinden söz etmek mümkün olmasa da Almanya'nın da Fethullah Gülen konusunda ikircikli davranmasını CHP olarak doğru bulmadıklarını ve bunu Almanlara aktardıklarını söyleyen CHP Berlin Temsilcisi Kolat, Almanya'nın bugün gösterdiği tepkinin bir birikimin sonucunda ortaya çıktığını belirterek iki ülke arasında siyaset yapma konusunda büyük farklar olduğunu anlattı:
"Almanya bizdeki siyasette olduğu gibi bağırarak çağırarak ortaya çıkarak değil hep ince bir diplomasiyi denemiştir. Ancak burada şunu söylemek gerekiyor, burada bir başbakanın, bir cumhurbaşkanının veya her hangi bir bakanın sürmekte olan bir davayla ilgili en ufak bir şey söylemesi istifasına yol açar. O bakımdan Türk yetkililerin tutuklu veya gözaltında olanlara yaklaşımları çok farklı değerlendiriliyor."
'MÜZAKERELER DURMASAYDI BU NOKTAYA GELİNMEZDİ'
Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin durdurulmuş olmasının da ilişkileri çok olumsuz etkilediğini söyleyen Kenan Kolat, bu konuda Avrupa'nın da sorumluluğu olduğunu söyledi: "Özellikle 23. ve 24. fasıllar ki bunlar hukukla ilgili fasıllardır açılmış olsaydı Türkiye'deki hukuk ortamı bugünkü gibi olmayacaktı. Aslında Avrupa'nın da çifte standartları var. Müzakerelerin sürdürülmesi gerekiyordu. Ama gelinen noktada Türkiye'nin ilişkileri sadece Almanya'yla değil AB'nin diğer ülkeleriyle de kötüye gidiyor."
'ALMANYA BÜTÜN TÜRKİYE'Yİ AYNI KEFEYE KOYMUYOR'
Kenan Kolat, Alman Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarında Türkler ve Türkiye ifadelerini kullanmamasına da dikkat çekti: "İnce bir noktayı gözden kaçırmamak lazım; Alman Dışişleri Bakanı yaptığı sert açıklamada Türkler ve Türkiye demiyor. Hükümet diyor, Erdoğan diyor. Yani Türkiye'deki herkese de karşıtmış gibi durmak istemediğini belirten ince bir çizgi bu. Yani tavırlarının bir Türkiye düşmanlığı şeklinde algılanmaması gerektiğini vurguluyorlar. Türkiye'nin en az yarısının da farklı düşündüğünün bilincindeler."