‘BM'YE GÖRE ADADA TÜRKLER TOPLUM, RUMLAR HÜKÜMET'
Faruk Loğoğlu'na göre, görüşmelerin sonuçsuz kalmasının sebebi daha önce de Kıbrıs konusunda çözüm arayışlarının başarısızlığının altında yatan nedenle aynı. Loğoğlu'na göre bu temel de BM'nin Kıbrıs'taki aktörleri hiçbir zaman eşit görmemesi. "İsviçre'de ortaya çıkan bu sonuç Türkiye ve KKTC açısından olumludur çünkü Rumlarla müzakerenin aktık bir yere varamayacağı kesinleşmiş ve Türk tarafının kendine yeni bir yol belirlemesinin zamanı gelmiş ve yolu açılmıştır" diyen Loğoğlu, süreçle ilgili şu değerlendirmede bulundu:
Loğoğlu'na göre AB'nin en büyük hatası da "Kıbrıs meselesinin çözümü ile Türkiye'nin tam üyeliği arasında bir ilişki kurması" oldu. "Böyle bir husus ve bağlantı Kopenhag Kriterleri arasında yoktur. Kıbrıs meselesinin çözümsüz kalmasını ana nedenlerinden birisi budur" diyen Loğoğlu, bunun adada sorunu çözelim, öyle konuşalım bağlantısı anlamına geldiği ve birliğin sağlıklı bir bakış açısı geliştirmesine engel olduğu görüşünde.
‘RUMLARIN ENOSİS HAYALİ ÇÖZÜM ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL'
İsviçre'de gerçekleştirilen konferanstan herkesin çok umutlu olduğunu fakat Rum tarafının çözüme dönük zorluklar çıkararak süreci baltaladığını ifade eden Loğoğlu'na göre Türk tarafı da çözüm yolunda taktiksel hatalar yaptı:
‘ASIL MESELE DOĞU AKDENİZ'DEKİ DOĞAL KAYNAKLAR'
Kıbrıs konusunda fazla umutlu olmak için yeterli bir neden olmadığının, tam tersi sorunların artma ihtimalinin çok yüksek olduğunun altını çizen Loğoğlu, asıl meselenin Kıbrıs meselesinin çözümünden çok, Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklar olduğunu vurguladı:
‘RUMLAR TÜRKİYE'NİN PROBLEMLİ DIŞ POLİTİKASINDAN FAYDALANMAK İSTEDİ'
Rumların Türkiye'nin Bölge ülkeleri, AB üye ülkeleriyle ve ABD ile olan sorunlarından faydalanarak Kıbrıs konusunda kazanımlar elde etmek hatta adayı almak gibi bir beklenti taşıdıklarını öne süren Loğoğlu, "Türkiye direndi ve özellikle güvenlik ve garanti gibi esas konularda taviz vermedi" görüşünü de dile getirdi. Loğoğlu'na göre artık Kıbrıs'daki enerji kaynakları ve Doğu Akdeniz'deki meseleler öne çıkacak:
‘KKTC İÇİN İYİ OLAN TÜRKİYE İLE BİRLEŞME DEĞİL ULUSLARARASI TANINIRLIK'
Kıbrıs'ta çözüm umutlarının tükenmesinin, Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye ile birleşebileceği yorumlarına sebebiyet verdiğini fakat Kuzey Kıbrıs'ın ayrı bir devlet olduğunu belirten Loğoğlu, şu önerilerde bulundu: