İstanbul'da gerçekleşmekte olan, Sputnik Türkiye'nin de medya partneri olduğu, 22. Dünya Petrol Kongresi'ndeki konuşmasında İsrail'den başlayarak Türkiye üzerinden İtalya'ya kadar ulaşacak boru hatlarının inşa edilmesi yönündeki planları olduğuna değinen Steinitz "Bu proje 2200 kilometre uzunluğunda ve 3.5 kilometre derinliğinde boru hattını kapsıyor. Bu her ne kadar agresif bir hayal ve zorlu bir proje olsa da uygulanabilir" diye konuştu.
Projenin İsrail için ‘öncelikli' olduğuna işaret eden İsrailli Bakan "Öncelikle İsrail'den Türkiye'ye ulaşacak bir boru hattı projesi ve ayrıca doğal gazı İtalya'ya ulaştırma hedefimiz var. Her iki proje de bizim için öncelikli zira ikisi de birbirini destekler nitelikte" ifadelerini kullandı.
Steinitz, birkaç ay içerisinde Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'la bir görüşme yapmalarının ‘olası' olduğunu ifade etti.
Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının projelerle ilgili olarak Türkiye'nin "Böyle bir durumda Yunan tarafıyla anlaşma yapmayız" sözlerinin hatırlatılması üzerine Steinitz "Türkiye ile önemli projeler üzerinde çalışıyoruz. Bölge bir yolunu bulup, iyi ilişkiler tesis edecektir" dedi.
Deniz altından geçecek boru hattının maliyetli olmasına rağmen güvenli olmasının büyük avantaj olduğunu savunan Steinitz "Temel meselemiz maliyet değil. Burada önemli olan boru hatlarının güvenliği. Eğer 3.5 kilometreye varan derinlikten geçen bir boru hattı inşa ederseniz teröristler bu boru hattını, daha önce Sina Yarımadası'nda olduğu gibi, bombalayamaz. Bu önemli" dedi.
Boru hattı projesinin 6 ila 8 milyar dolar arasında bir maliyeti olacağı yönündeki tahminlere işaret eden Bakan "Bu Kıbrıs veya İsrail'de kurulacak sıvı doğal gaz tesisinden daha uygun" diye ekledi.