Berlin, Türkiye'deki askeri üste görev yapan birlikleri ziyaret etmek isteyen Alman heyetine Ankara tarafından izin vermemesinin ardından İncirlik’ten askeri birliklerini çekme kararı aldı. Türkiye ise, Alman heyetine izin verilmemesinin nedeni olarak Almanya’nın 15 Temmuz darbe girişimi şüphelilerini Türkiye’ye teslim etmemesini gösterdi.
Aslında iki ülkenin arasındaki ilişkiler geçtiğimiz yılın haziran ayında, Alman parlamentosunun 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmesi ile bozulma sürecine girdi. Ankara’dan yanıt gecikmedi, Türkiye, İncirlik’te görev askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman parlamenterlerden oluşan heyete izin vermedi.
ETKİNLİK İZNİ TARTIŞMASI
Türk siyasetçilerin Almanya’da 16 Nisan anayasa referandumu öncesi seçim kampanyası etkinliklerini düzenlemesine izin verilmemesiyle iki ülkenin arasındaki ilişkilerde gerginlik daha da arttı. İkili ilişkiler son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki Türklere hitap etme talebinin ‘uygunsuz' olduğu açıklamasıyla bir kez daha gerildi. Erdoğan ise Alman hükümetinin bu yaklaşımını ‘intihar’ olarak niteledi.
Bazı analistler, Berlin’in Ankara’nın İncirlik’in boşaltılmasına bu kadar kolay izin vermesini beklemediğine işaret etti. Öte yandan İncirlik’i boşaltma kararının temelde, Ankara’dan kaynaklı olduğu düşünülüyor.
SIĞINMACI ANLAŞMASI SORUNU: 3 MİLYAR EURO TÜKENİYOR
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşmasını da unutmayalım. Bir taraftan Ankara iyi veya kötü, sığınmacı akımını kontrol ederek sözleşmeden üzerine düşeni yapmaya çalışırken, Brüksel hala Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini yenileme maddesini hala yerine getirmiş değil. Üstelik AB’nin sığınmacılar için Türkiye’ye ödemiş olduğu 3 milyar euro tükenmek üzereyken aynı büyüklükte ikinci bir ödeme gündemde yok. Peki eğer Ankara bu durumdan usanıp anlaşmadan çekilmek isterse neler yaşanır? AB ve Almanya bu durumda nasıl bir tutum içine girer?
Özetle, bir sonraki aşamada taraflar arasındaki ilişkilerin gerginlik kıvamı daha da artabilir.