Makaleye göre, Batı İngiltere’de yer alan Birmingham Üniversitesi’nden Yvonne Elsworth, “Güneş’in en son aktiviteleri rekor seviyede düşüktü ve bu süreçteki minimumlar olağandan daha uzun sürdü. Bir sonraki döngüde minimumun aynı mı kalacağını, yoksa normale mi döneceğini gözlemlemek çok ilginç olacak. Güneş'teki bu durgunluk tek seferlik bir olay olsa bile, neden ortaya çıktığını öğrenmek ilginç olacak” diye konuştu.
Güneş'in aktiviteleri, manyetik alanındaki değişimlere bağlı leke ve patlama sayısına göre belirleniyor. Güneş'in en aktif olduğu noktadan bir sonraki doruk noktasına kadar yaklaşık 11 yıl geçiyor. Yıldız'ın en aktif olduğu zamanlarda yeryüzünde manyetik kasırgalar meydana geliyor. Söz konusu kasırgalar hem teknik sorunlara yol açabiliyor, hem de insanlarda halsizliğe neden oluyor.
Elsworth ve ekip arkadaşları, Birmingham Gözlemevi'nin (BİSON) 1985’ten bu yana toplamış olduğu verileri inceledi ve Yıldız'daki süreçlerin neden olduğu leke ve patlamaları doğuran manyetik alanı çalışarak, Güneş’in içinde köklü değişimlerin olabileceğine ilişkin ilk kanıtları buldu.
Ekibin bulduğu sonuçlar 1985’ten bu yana oluşan 3 aktivite döngüsünden birinin normal, yaşanan son iki aktivite döngüsünün ise beklenmedik bir şekilde zayıf olduğunu gösterdi. Gözlemler, Güneş’in içinde, bir sonraki döngüye kadar izleri yok olmayan ve anlaşılmayan süreçler geliştiğini ortaya koydu. BİSON’un sağladığı veriler ve fotoğraflar, yüzeydeki manyetik alanların doğduğu tabakanın kalınlığının her yeni devirle inceldiğini ve bunun Güneş'in yüzeyindeki lekeleri etkilediğini gösterdi.
Astronomlara göre, bu beklenti gerçekleşecek olursa 1645-1715 döneminde meydana gelen ve yeryüzünde uzun bir soğuma dönemine neden olduğu düşünülen Güneş durgunluğu dönemi yeniden yaşanabilecek.